Spotify

Valikoidut off-topic-aiheet
Post Reply
Serpent
Imperiumi Crew
Posts: 1618
Joined: Fri Aug 23, 2002 2:16 pm
Location: Turku
Contact:

Re: Spotify

Post by Serpent »

Jep, erilaisia palveluita kaikki tyynni. YouTubehan se suurin maailmalla on. Tuosta SoundCloud-monetisoinnista en tiennytkään jos tosiaan vaatii maksullisen tilin. Pienartistin kannalta nämä kaikki ovat täysin turhia muuta kuin korkeintaan keikkatouhujen mainostamisessa. Jos ei keikkaile, ei ole varsinaisesti mitään syytä maksaa siitä, että saa bändinsä suoratoistoon

Eipä siis ihme, että marginaalimusiikissa moni pysyttelee pois Spotifystä ja muista, jopa YouTubesta puuttuu sellaisia artisteja, mitä itsellä on cd:nä hyllyssä. Spotify on itsellä käytössä, sillä se on minulle maksuton perhejäsenyyden kautta, muuten varmaan koettaisin eri palvleuita läpi löytääkseni itselleni sopivimman. Spotifyn ohella hyviä kokemuksia ollut Deezeristä ja Apple Musicista. Tidal on jäänyt tyystin kokeilematta.

Vaan ei ole itsellä Spotifyllekään juuri muuta tarvetta kuin autoillessa ja treenatessa, ja välillä silloinkin kuuntelen mieluummin CloudBeatsin kautta pilveen ladattuja digipromoja eli mp3ia.
Ice
Posts: 2859
Joined: Wed Aug 28, 2002 7:11 am
Location: Helsinki
Contact:

Re: Spotify

Post by Ice »

Itse kun nyt testailin Youtube musicin, Tidalin ja Deezerin, niin samaa huttua nämä kaikki on. Aiemmassa viestissä kirjoitin esim. Tidalin surkean haun ongelman. Deezer on hieman huononpi lähes suora versio Spotifystä, siis käyttöliittymän mukaan. Oikeastaan todella ihme, että mobiilin käyttöliittymiin ja niiden toimintoihin on panostettu noin vähän, kun erikoisahaun ja monipuolisten sorttauksien laitto appseihin on niin helppoa. Itse työn puolesta suunnitteleen mobiilin appsia ja sen käytettävyyttä, niin on noiden tekemisestä aika hyvä tatsi.

Ilmaistilillä (sehän on sama käyttää näin, kun ei kuuntelemani artistit rahaa kuitenkaan toimijoilta saa) ei oikein mikään toimi. Spotifyssä saa kuunnella lähes kaikkea, mutta siellä on ärsyttävimmät mainokset jotka toistuvat joka toisen biisin jälkeen. Deezerissä ei ole kuin oma mainos, mutta siellä ei voi kuunnella ilmaistilillä kuin soittolistoja ja joitain albumeita. Tidalin ilmaisversio ei ole Euroopassa saatavilla. Muutenkin Tidalissa syljettää se, että kaikke edut on saatavilla vain jenkeille ja kaikki kuuntelijat pakotetaan etusivulla katsomaan sitä eniten rahaa tahkovaa rappia.

Applea en ole kokeillut kun on vain Android laitteet. No lopputulema oli, etten jäänyt minkään palvelun maksavaksi asiakkaaksi tällä hetkettä, varmaan kesäksi pitää tuo Spotify pistää. Kyse ei siis ole siitä, että onko 11€ liikaa musiikin kuuntelusta per kk vaa siitä, että miksi maksaa firmalle rahaa musiikista, joka ei maksa siitä artisteille joita kuuntelen.

^Marginaalisempi musiikksi noista uupuu yleensä täysin, kuten Serpent yllä kirjoitti. Ja toki puuttuu myös esim. Noisen vanha katalogi, joka on ties missä jumissa eikä monikaan 80 luvun Noisen julkaisuista löydy mistään muualta kuin Youtubesta käyttäjien lataamana. Ei marginaalisen musiikin tekijälle mitään hyötyä olekaan streamipalveuihin musaa työntää, eikä juuri keskikokoisillakaan, mitä se nyt tietty tunnettuvuutta ja keikkamahdollisuuksia lisää.

Hauska nähdä kun tulee tuo Qobuz Suomeen, että saako parempi äänenlaatu enemmän jalansijaa. Käsittääkseni musiikin valikoima on määrältään samalla tasolla. Omilla laittoistoilla ei ole mitään eroa onko se ääni nyt perus tai hifi, mutta varmaan tuo joillekin tarjoaa parempaa.

EDIT: Niin, jäi kirjoittamatta, että palasin vuosien jälkeen oman kirjaston kuunteluun ja on siellä 1040 tuntia ja reilut 13 500 biisiä musiikkia, niin ei ihan heti mitään stream palvelua koti-oloissa tarvitse.
Serpent
Imperiumi Crew
Posts: 1618
Joined: Fri Aug 23, 2002 2:16 pm
Location: Turku
Contact:

Re: Spotify

Post by Serpent »

Samaa paskaa eri paketissa, kyllä. Parhaat kokemukset itsellä olleet kenties Spotifystä ja Applesta, mutta Spotifyssä on muutamia ärsyttävyyksiä käyttöliittymän puolella, joten voisin vaihtaa johonkin toiseen jos en saisi työn puolesta nauttia tuosta ilmaiseksi. Sen käyttö itsellä verrattain vähäistä, kun arviolevyt syövät suuren osan ajasta, ettei niin väliä.

Kollega totesi, että jopa oma pieni bändinsä saa tuolta vuodessa enemmän ulos kuin mitä sen käyttö maksaa, joten ehkä sieltä pienetkin jotain saavat. Pitäisi ottaa tavoitteeksi laittaa oman bändin kamat tuonne ihan vaan sen takia, vaikkei keikkoja olekaan. Keikkailevalle artistille hyöty on tietenkin suurempi.
Ice
Posts: 2859
Joined: Wed Aug 28, 2002 7:11 am
Location: Helsinki
Contact:

Re: Spotify

Post by Ice »

^No hyvä että jotain, mutta jos Anssi Kelan tasoinen (siis streemausmäärissä) ei saa tuosta kun muutamia hassuja satasia vuodessa ei siitä ole hyötyä senkään kokoluokalle kun tunnettuvuuden / uuden materiaalin tunnettavuuden kasvatuksesta. Suurin rahamäärä korvauksista katoaa niiden isoimpien artistijen maksuihin, suurin määrä kaikesta valuu tietenkin omistajaportaalle, joka on miinuvoittoisella liiketoiminnolla ansaissut miljoona- omaisuuden. Ne osaa, jotka osaa.

Spotifyn ilmaisversio oli näköjään muuttunut Deezerin kaltaiseksi, eli kaikkia albumeita ei pysty kuunteleen / niitä pysyy kuunteleen vain suflessa, eli appsi soittaa albumilta satunnaisesti osan biiseistä mutta ei kaikkia eikä halumaansa voi valita. Se on outoa, että ilmaisversio on ihan erilainen kuin maksullinen, eli jos nyt tulee uusi käyttäjä, eikä tajua tuon johtuvan ilmaisversiosta, ihmettelee että ompa paska systeemi ja poistuu takavasemmalle.
Hellbilly
Posts: 116
Joined: Sun Aug 25, 2002 12:48 pm
Location: Vantaa
Contact:

Re: Spotify

Post by Hellbilly »

Anssi Kela lienee tehnyt paskan diilin levy-yhtiönsä kanssa. Kuukausittaisia kuuntelijoita Anssilla on n. 330% enemmän kuin mulla, ja Anssin kuunnelluinta biisiä on kuunneltu n. 2010% enemmän kuin mun kuunnelluinta biisiä, ja mä olen tienannut noin 50-70e vuodessa.

Ja mun kuunteluilla ollaan ehdottomasti payout-portaan alimmalla askeleella, eli ilman välikäsiä Kelan tulot ovat vähintään suoraan verrannollisia mun tuloihin. Usealla 7-8 miljoonan kuuntelun hitillä luultavasti ei enää olla alimmalla portaalla, joten tienestit ovat isommat per kuuntelu.

Eivät Spotifyn maksut mitään huikeita tai edes reiluja ole, mutta kyllä sen huomaa että aika usein itkevän artistin pitäisi pikemminkin itkeä sitä millaisiin diileihin ovat allekirjoituksensa raapustaneet.
Ice
Posts: 2859
Joined: Wed Aug 28, 2002 7:11 am
Location: Helsinki
Contact:

Re: Spotify

Post by Ice »

^Hyvä pointti ja varmaan myös se, että tulotasoa verrataan fyysisten äänitteiden myyntiin, vaikka streemauksessa puhutaan ihan eri tuotteesta, vertaa moni vanhempi artisti noita tuloja siihen. Jos miettii musiikin historiaa viimeisen 200 - 300 vuotta, niin aika lyhyt aika siitä oli tuota, että äänilevyjen myynnillä tienasi joku elantonsa. Kyllä se muusikko aina ennen ja nyt myös nykyään rahansa live-esiintymisistä saa. Toki nykyaikana on vielä rättikauppaa tuon päälle.

Otin nyt tuon Qobuzin testiin, kun perinteisesti sen kk saa ilmaiseksi ja sen jälkeen hinta olisi 19,99€ / kk. Valikoima ei yllä metallissa Spotifyn tasolle, esim. Bathoryltä vain 1 levy kun muissa palveluissa on lähes koko tuotantonsa. Muutenkin huomaa, että metallitarjontaa on vähemmän ja kuten Tidal, kaikki perustoiminnot on luotu sykkivän popin maailmaan, jossa uutta biisiä tulee koko ajan ja uutta artistia syntyy joka tunti.

Käyttöliittymä on on heikompaa keskitasoa, sen verran eroaa muista, että latailee eri komponentit aian erikseen ja jumii niin, että joskus joku komponentti (esim. artistin suosituimmat biisit) ei lataudu. Surkeinta on, että artistien discografiassa ei saa levyjä sortattua uusin ensin tyyliin, vaan ne on ihan satunnaisessa järjestyksessä. Lisäksi niiden seassa on mitä sattuu muilta artisteilta, esim. Maidenilla on kaikki levyt + 1 Mystic Prophecyn levy siellä.

No Qobuzin tärkein myyntivaltti, äänenlaatu aina 24-Bit Hi- Res 192 kHz saakka. No 24-bit kai vaati mun vähäisen ymmärryksen vähän jotain DAC palikkaa väliin, että niistä kaiken saa irti, vaikka kyllä ne sinänsä toimii mobiili > bluetooth kaiutin moodillakin. Omista kuulokkeista tai äänmentoistosta ei suurta eroa huomaa CD qualityn ja MP3 320 qualityn välillä, eli ei sen takia tulisi 10 € /kk enempää maksettua. Toki kaikista albumeista ei kahta korkeinta tasoa ole saatavilla mutta paljon toki sitäkin tarjontaa on, eli hifisteille tällä voi olla merkittävää lisäarvoa.

Toinen myyntivaltti, nuo omien toimittajien tekemät artikkelit ja arviot on ihan "nice" mutta ei mitään sellaista missä nykymaailmasta maksaisi, esim. Tidalissa oli paljon validimpaa kamaa mm. Alice Cooperin uusi haastis jne. tarjolla kuin Qobuzin geneeriset kertomukset. Toki jälleen, niiden pääpaino on pop musiikin puolella, joihin en niin ole tutustunut, joten siellä lisäarvoa voi olla enemmänkin tarjolla.

Nyt kun nuo kaikki isoimmat Apple Musicia lukuunotamatta on testannut on oma ranking alla oleva:

1. Tidal 9,99€ /kk
2. Spotify 10,99 € /kk
3. Deezer 9,99€ /kk
4. Qobux 19,99€ /kk
5. Youtube Music 9,99€ /kk
Hellbilly
Posts: 116
Joined: Sun Aug 25, 2002 12:48 pm
Location: Vantaa
Contact:

Re: Spotify

Post by Hellbilly »

Ice wrote: Thu May 06, 2021 6:14 am ^Hyvä pointti ja varmaan myös se, että tulotasoa verrataan fyysisten äänitteiden myyntiin, vaikka streemauksessa puhutaan ihan eri tuotteesta, vertaa moni vanhempi artisti noita tuloja siihen. Jos miettii musiikin historiaa viimeisen 200 - 300 vuotta, niin aika lyhyt aika siitä oli tuota, että äänilevyjen myynnillä tienasi joku elantonsa. Kyllä se muusikko aina ennen ja nyt myös nykyään rahansa live-esiintymisistä saa. Toki nykyaikana on vielä rättikauppaa tuon päälle.
Tämäkin on hyvä huomio. Aiemmilla vuosisadoillahan taisi myös olla ihan normaalia, että taiteilijoilla (ei vain muusikoilla) oli suojelijoita, jotka kustansivat taiteilijan elämän ja taiteentekemisen. Eli ei edes odotettu että taiteella tehtäisiin isoa tiliä.

Närkästys siitä, että esim. Spotify jakaa artistien potin jonkun epämääräisen suhteellisten kuuntelujen laskukaavan perusteella on minusta ihan ymmärrettävää ja oikeutettua. Muutenkin Spotifyssä on paljon kritisoitavaa. Mutta kokonaiskuvio on niin pirun monisyinen, että kaikki se mitä Spotify tekee väärin, on vain osa kokonaiskuviota. Onhan se hassua että lafkatkin katsovat oikeudekseen ottaa tästä päivästä ikuisuuteen leijonanosan striimituloista, se kun käytännössä on ilmaista rahaa kun tuotantokulut on maksettu.
Serpent
Imperiumi Crew
Posts: 1618
Joined: Fri Aug 23, 2002 2:16 pm
Location: Turku
Contact:

Re: Spotify

Post by Serpent »

Eipä enää lisättävää Spotify-tuloutukseen Hellbillyn jälkeen: noinhan se on, että jos artisti omistaa pienen osan itse ja loput on myyty tai lisensoitu lafkalle, niin syy löytyy todennäköisesti sopimuspaperista.

Mutta mitä tulee artistien tuloihin, niin parisen vuotta sitten oli juttua, että artistit itse asiassa tienaavat paremmin kuin koskaan ennen ja se johtuu keikkailusta, ei levymyynneistä tai striimituloista. Tietenkin korona veti siltä kaikelta maton lähes t ystin alta. Tässä tapauksessa tosin keikkailuun liittyi merkkarimyynti ja muu, mutta yhtä kaikki, levymyyntien laskusta huolimatta artistit tienasivat paremmin kuin koskaan.

Yksi asia, mikä monesti unohtuu näistä, on se, että myös kuluttajan rahoille on enemmän kilpailua. Kun menneinä vuosikymmeninä viihderahoista (levyt, keikat) kilpailivat lähinnä leffateatterit, niin nykyään samoista pennosista kisaavat myös suoratoistopalvelut (leffat, sarjat, äänikirjat, pelit), pelit ja muut viihdemuodot. Jonnekin 80-luvulle asti pelit olivat pientä nysväystä ja enemmänkin nuoren ikäpolven hommaa. Nykyään taas pelkkä peliala on jo leffoja isompi. Siihen lisäksi sitten monet suoratoistot, jotka myös tarjoavat musaa, niin ei ihme jos ei samasta kakusta riitä kaikille jaettavaa.
Sabbathman
Posts: 5639
Joined: Thu Dec 03, 2009 2:40 am
Location: Seinäjoki

Re: Spotify

Post by Sabbathman »

...
Ice
Posts: 2859
Joined: Wed Aug 28, 2002 7:11 am
Location: Helsinki
Contact:

Re: Spotify

Post by Ice »

Spotifystä tuli nyt tarjous palata hinnannoston jälkeen takaisin asiakkaaksi 10,99€ seuraavat 3 kuukautta, joten palasin sinne, koska kaikkinensa tuo on itselle se helpoin käytettävä vaikkei käyttöliittymä Tidalille pärjääkään. No tämän kunniaksi voi uuden Helloweenin pistää työpäivän taustamusiikiksi soimaan ilman mainoksia.
Ice
Posts: 2859
Joined: Wed Aug 28, 2002 7:11 am
Location: Helsinki
Contact:

Re: Spotify

Post by Ice »

Viimeinen niitti kyllä Spotifyn käyttöön tuli, kun pilaa legendaarisen stadionin nimen Camp Noun -nimen ja antaa rahaa Barcelonalle, seuralle jota suurin osa inhoaa sydämmestään, seuran kannattajat tietenkin pois lukien. Rahaa työnnetään Spotifyltä paskoille podcastaajille ja tuollaisiin yhteystöihin mutta ei musiikille.

https://mobiili.fi/2022/03/16/spotify-j ... -camp-nou/
Shadowplay
Posts: 787
Joined: Sat Aug 24, 2002 5:55 am

Re: Spotify

Post by Shadowplay »

Ice wrote: Wed Mar 16, 2022 8:04 am Viimeinen niitti kyllä Spotifyn käyttöön tuli, kun pilaa legendaarisen stadionin nimen Camp Noun -nimen ja antaa rahaa Barcelonalle, seuralle jota suurin osa inhoaa sydämmestään, seuran kannattajat tietenkin pois lukien. Rahaa työnnetään Spotifyltä paskoille podcastaajille ja tuollaisiin yhteystöihin mutta ei musiikille.

https://mobiili.fi/2022/03/16/spotify-j ... -camp-nou/
Mihin palveluun meinasit vaihtaa vai jatkatko omien levyjen/tiedostojen kuuntelulla?
Ice
Posts: 2859
Joined: Wed Aug 28, 2002 7:11 am
Location: Helsinki
Contact:

Re: Spotify

Post by Ice »

Shadowplay wrote: Wed Mar 16, 2022 5:07 pm
Ice wrote: Wed Mar 16, 2022 8:04 am Viimeinen niitti kyllä Spotifyn käyttöön tuli, kun pilaa legendaarisen stadionin nimen Camp Noun -nimen ja antaa rahaa Barcelonalle, seuralle jota suurin osa inhoaa sydämmestään, seuran kannattajat tietenkin pois lukien. Rahaa työnnetään Spotifyltä paskoille podcastaajille ja tuollaisiin yhteystöihin mutta ei musiikille.

https://mobiili.fi/2022/03/16/spotify-j ... -camp-nou/
Mihin palveluun meinasit vaihtaa vai jatkatko omien levyjen/tiedostojen kuuntelulla?
En tiedä vielä, kun aiemmin tein sen vertailun, joka viestiketjussa ylimpänä ja kaikissa palveluissa omat ongelmansa. Kokeilematta tosin Applen ja Amazonin palvelut, pitää katsoa voiko Applea testata kun olen Android käyttäjä ja Amazon ihan outo vielä. Jo testatuista Tidal on paras, iso miinus se haku, kun kaikki saman nimisten artistien levyt samassa näkymässä.

Omia levyjä on se reilu 800 ja tiedostoina musaa se 15000 kipaletta, joten noilla nyt pärjäilee ennen kuin päätyy jotain uutta palvelua testaamaan.
Jare52
Posts: 2
Joined: Fri Oct 21, 2022 2:19 pm
Contact:

Re: Spotify

Post by Jare52 »

Spotify on nykyään tuulahdus.
Post Reply