Olut (ja miksei yleisemminkin tänään lasissa -topic)

Valikoidut off-topic-aiheet
Vastaa Viestiin
Sir Juzzi
Viestit: 1082
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

24 Huhti 2017, 18:07

LRZ kirjoitti:Tuli pitkästä aikaa maistettua paria erilaista Pyynikin olutta. Täytyy jatkossakin jättää ne kaupan hyllylle seisomaan.
... Eli ostit niitä marketin puolelta saatavia tuotteita? Niistä ylivoimaisesti suurin osahan on jotain session-versioita jostain oikeista oluista - Suomessahan tuo session-nimitys on suora synonyymi markettivahvuuteen laimentamiselle (termi itsessään on käsittääkseni brittiläinen, sillä viitataan olueen jota voi "sessioiden" aikana juoda useamman pintin ilman että seuraava työpäivä vaarantuu). Minullekaan juuri noista ei pudonnut käytännössä mikään. Kovasti kehuja eri kilpailuissa saanut Ruby Jazz Ale on suht ok ja Dammer Pils menettelee, mutta sekin on rungoltaan vähän pahanmakuinen.

Vahvemmat pyynikkiläiset ovat kyllä jotain aivan muuta. Esim. White IPA oli yksi viime kesän suosikeistani. Ei siis se White IPA, mitä on kaupan hyllyllä tölkissä. Samaten vahvat tummat ovat pääsääntöisesti todella laadukkaita, ainakin hanasta. En muista olenko Alkosta mitään noilta edes ostanut, koska hinta on niin rasvainen. Pubeissa tulee suht usein maisteltua ja harvemmin petyttyä, kunhan vaan voltteja on yli viiden.


LRZ
Viestit: 508
Liittynyt: 10 Tammi 2004, 21:15
Paikkakunta: Espoo

25 Huhti 2017, 09:40

Sir Juzzi kirjoitti: ... Eli ostit niitä marketin puolelta saatavia tuotteita?
Jep, nimenomaan markettivahvuisista oli kyse. Vahvempia Pyynikkejä ei ole tainnut tulla koskaan edes kokeiltua. Pidetään tuo suositus mielessä.
Sabbathman
Viestit: 4702
Liittynyt: 03 Joulu 2009, 04:40
Paikkakunta: Seinäjoki

25 Huhti 2017, 17:14

Jussi kirjoitti:...Iisalmet (joista oli muuten kans uusi, American Cream Ale tullut valikoimaan)
Nyt eilen kokeilin ensi kertaa tuota Olvin/Iisalmen American Cream Alea (Aca-lyhenne ei oikein toimi niin kuin Ipa ja Apa), tölkissä lukee pinta- ja pohjahiivaolut ja onhan tässä ensiksi mainitun rapsakkuus ja toiseksi mainitun jämäkkyys ihan sopivissa mitoissa. Olvin historian paras olut kuitenkin, varsinkin saunaoluena terassilla ihan loistava!

Tänään työpäivän päälle piti ottaa yksi puolilitrainen tsekkiläinen lager nimeltään Rebel. Jämäkkä ja viipyilevä maku, kunnon oluen fiilis.
AKO
Viestit: 5
Liittynyt: 14 Huhti 2017, 22:40
Paikkakunta: Tampere

06 Touko 2017, 18:33

Sir Juzzi kirjoitti:Vahvemmat pyynikkiläiset ovat kyllä jotain aivan muuta. Esim. White IPA oli yksi viime kesän suosikeistani. Ei siis se White IPA, mitä on kaupan hyllyllä tölkissä. Samaten vahvat tummat ovat pääsääntöisesti todella laadukkaita, ainakin hanasta. En muista olenko Alkosta mitään noilta edes ostanut, koska hinta on niin rasvainen. Pubeissa tulee suht usein maisteltua ja harvemmin petyttyä, kunhan vaan voltteja on yli viiden.
Tähän suositukseen voin yhtyä. Erityisesti Pyynikin vahvat porterit ja imperial stoutit ovat pääsääntöisesti olleet todella hyviä ja on kai jotkut niistä voittaneet jotain palkintojakin. Kauppavahvuisista pyynikkiläisistä en sen sijaan juurikaan pidä.
Hellbilly
Viestit: 98
Liittynyt: 25 Elo 2002, 15:48
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

06 Touko 2017, 21:42

Pyynikin kauppavahvuisista Pikkuportteri on mun mielestä hyvin jees, tai ainakin about niin hyvä kuin kauppavahvuiselta tummalta voi odottaa. Poislukien tietenkin Fuller'sin London Black Cab Stout, joka on ainakin mun olutrankingissa helposti top-5:ssä.
Mr Rami
Viestit: 645
Liittynyt: 23 Elo 2002, 09:02
Paikkakunta: Piispanristi

15 Touko 2017, 10:41

Jaahas, pientä sivistynyttä kaljoittelua on taas tullut harrasteltua, joten tässä hiukan kommenttia keväisistä maisteluista.

Aloitetaanpa vaikka tölkillisestä Karhu Raakaa. En odottanut tältä mitään erityistä, enkä mitään erityistä saanutkaan. Ainakin minun on vaikea eritellä miten tämä käytännössä poikkeaa peruskarhusta, vaikka valmistusprosessi olisi mahdollisesti raaka ollutkin. Ehkä lievä normaalia ärhäkkäämpi vivahde löytyy, mutta aika olemattomaksi se jää. Tosin ei näistä maitokauppaliemistä kovin tiukkaa kamaa juuri voikaan syntyä.

Sen jälkeen voisi mainita Tuorlan Tähti -oluen, jota on mainosmiesten mukaan pantu tähtitieteellisen välineistön keskellä. Tämä on yllättävän hyvää, varsinkin panimon ensimmäiseksi olueksi. Hyvä ja raikas tsekkityyppinen kesäolut, joka toimii hyvin maitokauppavahvuisenakin.

Sitten hiukan ätäkämpää olutta, sillä Brewdogin Abstrakt AB:20 on hieman eri laidan olut kuin yllä mainitut. 14,2% ja makua on enemmän kuin toivoa sopii. Yleensä en makeista oluista pidä, mutta tämä kyllä uppoaa mukavasti, eikä makeus häiritse juoman eliksiirimäisen kokonaisuuden sisäistämistä. Törkeän kallishan tämä on, eikä siten mitenkään hintansa väärti, vaikka tälle täydet 5/5 pistettä annankin.

Sitten tuli joku aika sitten maistettua Impaled Nazarenelle epäpyhitetty Goat Brew. Ilmeisesti kyse on samasta - tai ainakin lähes samasta - oluesta kuin Vakka-Suomen Prykmestar Schwarz. No, on tässä ainakin hienompi etiketti. Ihan kelvollinen tumma oluthan tämä on, ei kuitenkaan mitenkään erityinen. Tämä vaatisi ilman muuta enemmän rosentteja alleen, esim. 6,66% olisi sopiva tasaluku.

Sitten voisi pikaisesti mainita Olvin American Cream Alen, jonka suosittelen kiertämään kaukaa, ellei nyt sitten ihan ilmaiseksi satu saamaan. Ei tämä ehkä sitä kaikkein hirveintä mahdollista lientä ole, mutta eipä oikeastaan mistään kotoisinkaan. Ehkä odotukset olivat liian korkealla, sillä Olvilta on tavannut tulla ihan laadukasta juomaa.

Ja vielä tähän loppuun voisin mainita viime perjantaina Radbarissa maistelemani baarin oma olut Argus IPA. Radbrew'n oluet eivät ikinä ole oikein vakuuttaneet, eikä tämäkään kovin hyvä ole. Ipan hedelmäisyydestä on vain vieno häivähdys makukokonaisuuden alkupuolella, epämääräisen tunkkaisuuden noustessa pääosaan. Mukavasti prosentteja sentään (muistaakseni noin 7), eli ei ihan turha juoma.
Sabbathman
Viestit: 4702
Liittynyt: 03 Joulu 2009, 04:40
Paikkakunta: Seinäjoki

15 Touko 2017, 12:01

Mr Rami kirjoitti:Jaahas, pientä sivistynyttä kaljoittelua on taas tullut harrasteltua, joten tässä hiukan kommenttia keväisistä maisteluista.

Aloitetaanpa vaikka tölkillisestä Karhu Raakaa. En odottanut tältä mitään erityistä, enkä mitään erityistä saanutkaan. Ainakin minun on vaikea eritellä miten tämä käytännössä poikkeaa peruskarhusta, vaikka valmistusprosessi olisi mahdollisesti raaka ollutkin. Ehkä lievä normaalia ärhäkkäämpi vivahde löytyy, mutta aika olemattomaksi se jää. Tosin ei näistä maitokauppaliemistä kovin tiukkaa kamaa juuri voikaan syntyä.
Karhun Raaka ja Olvin Cream Ale on äskettäisen makutestin perusteella ainoat jotka enää kiinnostaa saunaoluena. Kun puhutaan vanhoista kauppalagereista Karhu, Koff, Lapin Kulta, Olvi ja Sandels, niin nämä ovat historiaa. Nyt kun Koffilta tuli APA ja AL niin perus-Koff ei maistu enää pätkääkään. Lahden Erikois Pils ja Sinisen lager ja Pils tekivät comebackin, mutta eipä näitäkään tee enää mieli, sen verran mitäänsanomattomia ovat. Samaa unohdussarjaa ovat Carlsberg, Tuborg ja Heineken. Fuller'skin on ollut aika pettymys, samaten Shepherd Neame ja Newcastle (ei oikein nuo englantilaiset maistu).

Nykyään on niin että jos haluaa laadukkaan oluen niin se on tsekkiläinen lager/pils tyyliin Budejovicky/Urguell/Krusovice/Praga/you name it, Brooklyniltä ale tai vahva lager, Pyynikiltä tai Hiisiltä joku erikoisempi maku tai sitten Stadilta hedelmäinen ipa tai lager, myös Sakulta löytyy muutama hyvä vaihtoehto (paitsi se kauhea liköörimäinen Tume).
Mr Rami
Viestit: 645
Liittynyt: 23 Elo 2002, 09:02
Paikkakunta: Piispanristi

16 Touko 2017, 10:33

Sabbathman kirjoitti:Karhun Raaka ja Olvin Cream Ale on äskettäisen makutestin perusteella ainoat jotka enää kiinnostaa saunaoluena. Kun puhutaan vanhoista kauppalagereista Karhu, Koff, Lapin Kulta, Olvi ja Sandels, niin nämä ovat historiaa.
Eipä noita mainitsemiasi kauppalagereita ole itsekään tullut aikoihin ostettua. Nyt kun mietin, niin en edes muista koska olisin niitä ostanut. Joskus vuosia sitten.

Jännä juttu kuinka joskus siinä heti täysi-ikäistyttyä intoili, kuinka sai ostaa kaljaa kaupasta ja ihmetteli, miksi kukaan hakee kaljojaan Alkosta, kun ei se nelosolut ole edes kovin hyvää. Ei mennyt kuitenkaan pitkään, kun äkkäsi että Alkossa myydään myös muuta kuin Koffin nelosta. Sen jälkeen ostelinkin lähes kaikki olueni Alkosta. Kalliiksihan se tuli, mutta laadukkaita ulkomaisia erikoisoluita juodessa sai ainakin erilaisia makuelämyksiä. Nykyään maitokaupastakin saa järkeviä oluita ja ostelu Alkosta on vähentynyt.

Kun esim. tuota Olvin Cream Alea moitin, niin se pitää toki suhteuttaa. On se joka tapauksessa selkeästi parempi ja järkevämpi valinta kuin persoonaton peruslager.
Sabbathman kirjoitti:Nykyään on niin että jos haluaa laadukkaan oluen niin se on tsekkiläinen lager/pils tyyliin Budejovicky/Urguell/Krusovice/Praga/you name it, Brooklyniltä ale tai vahva lager, Pyynikiltä tai Hiisiltä joku erikoisempi maku tai sitten Stadilta hedelmäinen ipa tai lager, myös Sakulta löytyy muutama hyvä vaihtoehto (paitsi se kauhea liköörimäinen Tume).
Tume on tosiaan aika myrkkyä... Itse pyrin maistelemaan laaja-alaisesti ja tilanteen mukaan. Joskus tekee mieli tsekkityylistä pilsiä, joskus bitteriä ja joskus taas jotain törkyvahvaa ja tummaa. Ja joskus jotain niiden väliltä.
Sir Juzzi
Viestit: 1082
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

17 Touko 2017, 13:18

Eilen tuli oltua juurevasti perusasioiden äärellä, osallistuin Olutravintola Konttorin järjestämään Weihenstephanerin maistelutilaisuuteen. Siellä maistettiin kahdeksaa panimon tuotetta, joista heidän edustajansa kertoili mistä niissä on kyse. Vaikka kaikki tuotteet olivatkin entuudestaan enemmän tai vähemmän tuttuja, tunsin oppineeni niistä merkittävästi uutta, ja saatu tieto avarsi ajatuksia. Olennaisin uusi tiedonmurunen oli, että vehnäoluiden lajityypillinen maku tulee ensisijaisesti niistä käytetyssä hiivasta. Lagereista esittelijä kertoi, että laadukas lopputulos vaatii riittävän pitkän valmistusajan - nopeastikin käy, mutta sen huomaa mausta ja seuraavana aamuna särkee päätä. Lienee totta, keskikurasta tulee helposti hirveä hedari mutta tänään ei ollut mitään, vaikka tastingissa tuli kaikkiaan salakavalasti juotua reilut kaksi litraa 5-8-pinnaisia oluita pariin tuntiin.

Lopulta totesin, että Weihenstephanerin (joka väittää olevansa maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut panimo) tuotteet ovat niin laadukkaita ja tekijöiden asenne niin täydellisen linjassa omani kanssa, että voisin ihan hyvin tulla toimeen pelkästään heidän oluilla. Tastingin jälkeen kotimatkan varrelle sattuneessa kapakassa juotu kotimaisen pienpanimon IPA, joka aiemmin oli ollut ihan jees, maistui kokemuksen jälkeen poikkeuksellisen pahalta.

Edit: Poistettu paskapuhetta, voisin ottaa asioista selvää ennenkuin ranttaan...
Jussi
Viestit: 9391
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

17 Touko 2017, 14:27

Sir Juzzi kirjoitti:Olennaisin uusi tiedonmurunen oli, että vehnäoluiden lajityypillinen maku tulee ensisijaisesti niistä käytetyssä hiivasta.
Ite oon kyllä tuon hiivan aina huomannut siitä turpean turvottavasta olosta, minkä yksikin (iso) vehnäolut itselle tekee, tuntuu kuin joku olisi pumpannut heliumia mahaan :? sen vuoksi se yksittäinen on hyvin satunnaisesti maksimi, jotain erityisen hyvää sellaista.

Saksassa otan siis mieluummin hellesiä, kölschiä tai altbieriä; muutoin en päästä irti brittibittereistäni tai muista aleista.
Aaaron
Viestit: 334
Liittynyt: 15 Maalis 2007, 22:14
Paikkakunta: Ulukomailla

17 Touko 2017, 22:50

Yritän itse välttää vehnäoluita, koska saan niistä lievän allergisen reaktion. En tiedä johtuuko se sitten vehnästä vai siitä hiivaisuudesta.
Sabbathman
Viestit: 4702
Liittynyt: 03 Joulu 2009, 04:40
Paikkakunta: Seinäjoki

18 Touko 2017, 08:30

Weihenstephanerin Saint Vitus Weizenbock oli omaan makuun liian pistävä ja hiivainen, saman panimon Pils oli kuitenkin todella maukas tapaus.

Paulanerin Hefe-Weisbier maistui hyvin kauppa-vahvuisenakin, mutta nyt eilen kokeilin jo lapsuuden tuopinalusten keräilystä tuttua Paulanerin Salvator Doppelbockia, vahvuus 7,9 %. Aika tymäkkä, rapsakka ja pitkään viipyvä maku. Yksi parhaita ja mieleenpainuvimpia lagereita tähän asti. Tamminen, hieman hedelmäinen ja todella hyvin humaloitu kokonaisuus. Jos haluaa tumman vahvan lagerin, niin tässä on kyllä kovan luokan vaihtoehto. Haastajaksi tälle tarvitaan vähintään Hiisin Pirunpelto Kivibock.
Sir Juzzi
Viestit: 1082
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

18 Touko 2017, 20:10

Sabbathman kirjoitti:Weihenstephanerin Saint Vitus Weizenbock oli omaan makuun liian pistävä ja hiivainen, saman panimon Pils oli kuitenkin todella maukas tapaus.
Panimon edustaja sanoi Vitusin olevan heidän paras oluensa, toisaalta se on tehty vähän kaikki tappiin- periaatteella. Olen siitä aika paljolti samaa mieltä, joskaan läheskään aina se ei putoa. Silloin kun putoaa, se on ihan helvetin hyvää. Rankkasin sen parhaaksi maistamistani vehnäoluista jo kauan sitten, eikä kovin varteenotettavia haastajia ole juuri tullut vastaan.

Pilsistä olen kanssasi ihan samaa mieltä. Suosittelen testaamaan myös Hellesin, jollei ole jo tuttu, se on maultaan paljon viljapeltomaisempi mutta mielestäni yhtä laadukas. Vehnistä Kristal on myös kokeilemisen arvoinen, se on selvästi erilainen kuin nuo suodattamattomat.
Sabbathman
Viestit: 4702
Liittynyt: 03 Joulu 2009, 04:40
Paikkakunta: Seinäjoki

18 Touko 2017, 23:22

Sir Juzzi kirjoitti:
Sabbathman kirjoitti:Weihenstephanerin Saint Vitus Weizenbock oli omaan makuun liian pistävä ja hiivainen, saman panimon Pils oli kuitenkin todella maukas tapaus.
Panimon edustaja sanoi Vitusin olevan heidän paras oluensa, toisaalta se on tehty vähän kaikki tappiin- periaatteella. Olen siitä aika paljolti samaa mieltä, joskaan läheskään aina se ei putoa. Silloin kun putoaa, se on ihan helvetin hyvää. Rankkasin sen parhaaksi maistamistani vehnäoluista jo kauan sitten, eikä kovin varteenotettavia haastajia ole juuri tullut vastaan.

Pilsistä olen kanssasi ihan samaa mieltä. Suosittelen testaamaan myös Hellesin, jollei ole jo tuttu, se on maultaan paljon viljapeltomaisempi mutta mielestäni yhtä laadukas. Vehnistä Kristal on myös kokeilemisen arvoinen, se on selvästi erilainen kuin nuo suodattamattomat.
Vitus oli kyllä monessa mielessä aika über, vähän liian päällekäyvää ainakin silloin ekalla kerralla - varhaiseksi vehnäolutkokemukseksi aikamoinen tyrmäys. Mutta pitää kokeilla joskus uudelleenkin mutta todellakin vain yksi kerrallaan tälläiselle puuhastelijalle joka juo vasta mieluummin Keisarin Elowehnää tai Pyynikin Wheatia...

Mutta olihan ensikokemukseni myös väkevästä stoutista (Pyynikin Post Mortem) hieman liian rankka, siihen mennessä lähinnä vain lagereita ja ipoja maistelleena, mutta sittemmin olen hieman "treenannut" asiaa kokeilemalla muitakin vahvoja stouteja, lähinnä Hiisin Iku-Tursoa ja sitten vielä vahvinta Ikii-Ursoa...näiden jälkeen kauppa-stoutit kuten Pyynikin Stout, Mallaskuun Oatmeal Stout tai Sakun Dublin käyvät vaikka sauna- tai pihahommaoluesta! Stoutit vaikuttavat tässä vaiheessa yleisesti enemmän omalta jutulta kuin vehnäoluet, mutta onhan tässä näitä makuja vielä kokeilematta...

Weihenstephanerin Helles ja Kristallklar ovat vielä maistamatta, mutta nyt Hiisin Pirunpellosta ja Paulanerin Salvatorista innostuneena otin yhden Korbinianin, katsotaan onko siitä haastamaan näitä kahta bockia...
Sir Juzzi
Viestit: 1082
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

19 Touko 2017, 09:56

Sabbathman kirjoitti:Hiisin Pirunpellosta ja Paulanerin Salvatorista innostuneena otin yhden Korbinianin, katsotaan onko siitä haastamaan näitä kahta bockia...
Kerro ihmeessä mitä tykkäsit. Minulle bockit eivät pääsääntöisesti tahdo toimia.
Jeaqar
Viestit: 279
Liittynyt: 21 Marras 2006, 14:15

19 Touko 2017, 15:36

Salvator upposi kymmenen vuotta sitten, mutta enää ei toimi samalla tavalla. Sitä vastoin Ayinger Celebrator eksyy vähän väliä ostoskoriin. Suosikkini näistä klassisista saksabockeista. Weltenburgerin Asam Bock myös kelpo olut.

Kova kuume happamiin oluihin on päällä, mutta saatavuus valitettavan heikkoa kotomaassa. Ja juuri berliner weisseja ja goseja kun saisi kaupat myydä lain puitteissa. Noh, enpä itsekään kauppiaana niitä kovin herkästi hyllyyn pölyttymään ottaisi.
Sabbathman
Viestit: 4702
Liittynyt: 03 Joulu 2009, 04:40
Paikkakunta: Seinäjoki

19 Touko 2017, 22:07

Weemäinen työwiikko, mutta ei se mitään...Erään hienon hewarin suosittelemana maistoin wihdoin grillituotteiden kawerina pitkän pullollisen puolalaista huippulageria nimeltään Zywiec. Tämä oli ensimmäinen puolalaisolut jota olen maistanut ja tämä menee heti samaan suosikkijoukkoon monien tuttujen tsekkiläisystäwieni kanssa - on helposti juotawa ja kaikin puolin wirkistäwä makunautinto johon on pakko palata myöhemminkin.

Dziekuje, browar w Zywcu!
Sir Juzzi kirjoitti:
Sabbathman kirjoitti:Hiisin Pirunpellosta ja Paulanerin Salvatorista innostuneena otin yhden Korbinianin, katsotaan onko siitä haastamaan näitä kahta bockia...
Kerro ihmeessä mitä tykkäsit. Minulle bockit eivät pääsääntöisesti tahdo toimia.
Korbinian on kyllä aika mahtava makuelämys. Todella maukas ja täyteläinen, samaan aikaan kahvinen/kaakaomainen ja kuitenkin hieman hedelmäinen/makeakin kokonaisuus, kirpaisee kivasti ja viipyy pitkään ja kulauksen jo päätyttyä jää vielä lämmin viskimäinen tunne viipyilemään, fiilis että nyt on juotu oikein olutta eikä mitään simaa. Joit sitten olutta, tuolta se nyt tuntuu sitten. Saunan ja uinnin päälle terassilla auringonlaskua ihaillessa Korbinian kruunaa hetken - en tiedä kuinka kiitollinen tästä kaikesta pitäisikään olla...
Jeaqar kirjoitti:Ayinger Celebrator eksyy vähän väliä ostoskoriin. Suosikkini näistä klassisista saksabockeista. Weltenburgerin Asam Bock myös kelpo olut.
Kiitos suosituksista, Ayinger on merkkinä uusi ja vasta Alkon sivuilta bongattu, Weltenburger on tuttu jo tuopinalusista mutta vasta kaupan hyllyllä nähty.
Sir Juzzi
Viestit: 1082
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

29 Touko 2017, 16:36

Viikonloppuna oli Tampereella SOPP. Pakkohan siellä oli käydä, vaikka mitään suuria ahaa-elämyksiä ei viime vuonnakaan irronnut. Tarjonta taisi olla suht samanlaista kuin silloin, marjoilla maustettuja oluita ja jotain kikkailua oli jokunen enemmän. Muutama tumma ja sour tuli maistettua ja olivat ihan toimivia, samoin marjoilla maustettu sahti, mutta vaaleammissa oluissa tulee edelleen vastaan liian usein se pienpanimoille tyypillinen tympeä maku, jonka lähdettä en osaa nimetä - se on kuitenkin kaikkilla about sama. Erityisesti tuo vaikutti tulevan vastaan lagereissa, joita piruuttani testailin sitten useampia, kun niistä tuntui saavan jonkinlaista vertailukohtaa panimoiden välille. Jäin lopulta ihmettelemään, miksi jotkut pienpanimot edes lähtevät tekemään lageria, kun se ei joko oikeasti kiinnosta tai sitten ei vaan kyvyt riitä. Mm. Viikatteen nimikko-olut oli niin pahaa, että sen saisi pudottaa markkinoilta, ellei reseptiä korjata reippaalla kouralla. Honkavuoren panimon lager taas oli todella hyvää. Koitin vähän kysellä että osaavatko sanoa miksi. Olisi varmaan pitänyt rohkaistua kysymään joltain naapurilta suoraan, että onko ongelma toiminnallisella vai henkisellä puolella...
Jussi
Viestit: 9391
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

29 Touko 2017, 21:18

Sir Juzzi kirjoitti:Mm. Viikatteen nimikko-olut oli niin pahaa, että sen saisi pudottaa markkinoilta, ellei reseptiä korjata reippaalla kouralla.
Samaa mieltä, jäi Kempeleen pe keikallaan ensimmäiseen ja viimeiseen ploon paikalle saavuttua sen lipitys, onneksi oli American Cream Alea edes (ja Iisalmen Black Ipaa mistä en tykkää*) tilalle, kunnes Zemppi-areenalta loppui olut :P

*outoa, miten juuri noita kahta Olvin tölkkiä on vain näkynyt keikkatapahtumissa myynnissä viime aikoina, muttei niitä kahta parempaa; myykö panimo kauppojen pienemmän menekin vuoksi jämäeriä tapahtumajärjestälille ja vastaaville 'paremman puutteessa' -"pakko"myyjille, heh
Sabbathman
Viestit: 4702
Liittynyt: 03 Joulu 2009, 04:40
Paikkakunta: Seinäjoki

30 Touko 2017, 01:06

Helatorstaita piti juhlistaa ihka ensi kertaa maistamallani Guinnessilla! Hieno vaahto, hieno maku, ei tosin minkäänlaista puraisua kuten lagereissa ja aleissa, mutta luonnetta sitäkin enemmän. Guinness osoittautui hieman paremmaksi kuin sen perään toista kertaa maistamani vastaavanlainen Kilkenny. Janojuomina molemmat menevät oikein hyvin. Mutta jos haluan todellisen olutfiiliksen, luotan toki tuttuihin tsekkiläisiin, saksalaisiin ja jenkkityyliin...

Vaasan suunnalta palatessani piti poiketa mihinkäs muualle kuin Laihian Alkoon, sieltä lähti mukaan Benediktiner Hell, vaalea lager 5,0 %. Ai että kun osuisi useammin näin maukas ja loppuun asti virkistävänä pysyvä lager. Ei tule kauppalagereita ikävä tälläisten juomien äärellä...

Rekolan Panimo (pian siis Fiskarsin Panimo) vakuutti ensi kerran 20.01. panimojuhlilla Rytmikorjaamolla. Nyt vasta tänään kokeilin Rekolalta erittäin rapeasti humaloitua ja ilmavan raikasta Amerikan Serkku -nimistä Apaa, Minimanin pitkältä hyllyltähän tätä sai. Suosittelen kelle tahansa jolle maistuu nämä jenkkityyliset sitruksiset oluet jotka alkavat maistumaan kielen päällä heti ja joiden maku viipyykin. Jotain pihviä tämän kylkeen tekisi mieli...
Aaaron
Viestit: 334
Liittynyt: 15 Maalis 2007, 22:14
Paikkakunta: Ulukomailla

30 Touko 2017, 21:07

Ohhoh, oletin että Guinness on kaikille yhtä tuttu kuin ruisleipä. Jos muita vastaavia tunnetumpia merkkejä haluaa maistella, niin Murphy's ja Beamish on aika lailla samanlaisia. Ensin mainittua taitaa Suomessakin löytyä hanasta melko hyvin, Beamish on harvinainen. Astetta parempi (ainakin omaan makuun) on O'Hara's Stout. Ja noita ei kannata juoda kylmänä, vaan viileinä. Kylmä lämpötila vie muutenkin oluesta parhaan maun mukanaan. Tampereen O'Connell'sissa taisi Guinnessia olla hanassa normaaliversiona ja extrakylmänä.

Guinness muuten maistuu Dublinissa huomattavasti paremmalta. En tiedä onko se lokaatio asiaan vaikuttava tekijä, vai säästääkö ne parhaan materiaalin itselleen?
heraklos
Viestit: 1568
Liittynyt: 22 Maalis 2004, 19:37
Paikkakunta: Tampere, Hervanta

30 Touko 2017, 22:21

Pidän kahvinmakuisista oluista, ja nyt löytyi siihen tarkoitukseen kelpaava olut. Samuel Smith Taddy Porter -olut osui ja upposi meikäläiseen. Alkoholia oli 5.0%.
Hellbilly
Viestit: 98
Liittynyt: 25 Elo 2002, 15:48
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

31 Touko 2017, 12:55

Hyvin Guinness -henkinen olut on Belhaven Black, jota aina välillä löytää jopa hanasta. Mielestäni parempi kuin jokseenkin laiha ja ohut Guinness. Viime viikonloppuna tuli Ruotsissa maisteltua Guinnessin Extra Stoutia ja West Indies Porteria, jotka molemmat olivat reilusti parempia kuin tavan Guinness - harmi että näihin törmää harvoin Suomessa.
Sir Juzzi
Viestit: 1082
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

31 Touko 2017, 13:15

Hellbilly kirjoitti:Mielestäni parempi kuin jokseenkin laiha ja ohut Guinness. Viime viikonloppuna tuli Ruotsissa maisteltua Guinnessin Extra Stoutia ja West Indies Porteria, jotka molemmat olivat reilusti parempia kuin tavan Guinness
Onhan noita paljonkin, jotka on tuhdimpia, paksumpia ja potkuisampia kuin Guinness. Eihän Guinnessin pointti olekaan (ainakaan käsittääkseni) kilpailla noilla arvoilla, vaan olla pikemminkin omanlaisensa vaihtoehto hyväksi vetokaljaksi, jollaiseksi se mielestäni oikein hyvin soveltuukin. Panimon tuoteylpeys ja tapa tarjoilla (vaahto + apilakuvio) tekee kieltämättä myös oman lisänsä fiilikseen, vaikka makuun ei vaikutakaan. Tai no se vaahto kyllä vaikuttaa, paljonkin.

Ja eiköhän paikan päällä tarjoiltava tavara ole tuoreempaa ja mahdollisesti säilyvyyden takia reseptiltäänkin eri kamaa kuin mitä ulkomailta saa. Sama ilmiö on vahvasti havaittavissa myös joissain nimekkäissä lagereissakin, niin miksipä ei aleissakin.

Fullers on myös todella tasaisen varma suorittaja, olisi hauskaa käydä joskus heidänkin panimolla maistelemassa jotain ihan tuoretta paikalliserikoisuutta.
Memnoch
Viestit: 487
Liittynyt: 24 Elo 2002, 20:54
Paikkakunta: Helsinki

31 Touko 2017, 13:58

heraklos kirjoitti:Pidän kahvinmakuisista oluista, ja nyt löytyi siihen tarkoitukseen kelpaava olut. Samuel Smith Taddy Porter -olut osui ja upposi meikäläiseen. Alkoholia oli 5.0%.
Onko Sorin Coffee Gorilla tuttu? Perhanan hyvä kahviportteri.
Hitto kun Suomesta ei saa Stonen Mocha IPAa (tai Sori Taproomissahan oli vähän aikaa hanassa tätä). Ylivoimaisesti paras kahvi-IPA, mitä olen maistanut. Porttereista ja stouteista taas tuo Sorin Gorilla ja Põhjalan Must kuld Colombia/Kenia ovat herkkua. Great Dividen Espresso Oak Aged Yeti taas oli iso pettymys; ihan ok olut toki, mutta jäi selkeästi jopa perus-Yetin taakse, Oak Aged Yetistä puhumattakaan.

Niin, tosiaan, yksi omia kahviolutsuosikkeja on myös oma kylmäuutetulla kahvilla maustettu musta IPA. :)
Vastaa Viestiin