Hifilaitteet

Valikoidut off-topic-aiheet
Hevi-Pade

26 Joulu 2013, 19:26

Vaikka Imperiumi on musasivusto, ei täältä löydy hifiketjua (vinyyliketju ehkä sivuaa aihetta), joten täytyypä itse aloittaa semmoinen laitekysymyksiä ja -esittelyjä varten. Kertokaas nyt sitten, että millaisia maitopurkkeja ja lapamatoja kotoota löytyy.

Tällä hetkellä omaksi laitteistoksi on kasautunut:

CD-soitin: Marantz CD50001
Vahvistin: NAD 375BEE, jossa daccina Nadin MDC dac.
Kaiuttimet: Focal Chorus C706
Subi: AMC b1-20
Kuulokkeet: Beyerdynamic DT-990 ja Marshall Major
Kaapelointi: RCA puolta hoitaa supran madot ja audioquestin copperheadit. Kaiutinkaapeleina audioquest rocket 33.
Levari puuttuu tällä hetkellä (lähti tilan puutteen ja toisten hankintojen tieltä :D ), tulossa kuitenkin kesällä takaisin, onhan noita vinyylejä semmoinen nippu. Etusena sille löytyy NADin preamp PP3i.
NAD electronics on kyllä yllättänyt todella positiivisesti laadultaan. Hinta-/laatusuhde on huippu, useampikin heidän laitteensa voittanut testeissä paljon tyyriimpiä vehkeitä, en yhtään ihmettele stereophilen antamaa hypeä kyseisille laitteille.


Sitten kysymyksiin.
On tullut kyllästyttyä tietokoneiden integroituihin äänikortteihin ja olisi hankintalistalla ulkoinen äänikortti leffoihin ja pelaamiseen. Musat tulee (kuulokkeillakin) edelleen kuunneltua nadin kautta. Äänikorttia tulee vaihdeltua kahden koneen välillä, joten sen tulee olla ulkoinen. Pelikäytön vuoksi kortista tulee löytyä mikille sisääntulo ja volyymisäätö. USB-liitännäisiä kuulokevahvareita on vaikka kuinka, mutta sitten kun pitäisi saada pelikäyttöön soveltuva vehje, niin valikoima pienee hurjasti.
Aluksi katselin Creativen Sound Blaster X-FI HD -korttia. Laite vaikuttaa muuten sopivalta, mutta useat revikat haukkuvat sen kuulokelähtöä.
Toinen mikä pisti silmään on Terratecin Aureon Xfire 8.0 HD, josta ei löydy oikeastaan minkäänlaisia revikoita, joten en osaa yhtään sanoa sopiiko se käyttööni mitenkään.
Kolmas laite on äänenlaadultaan kehuttu on EMU 0204 USB, josta ei sitten tietenkään löydy binaural-simulaatiota (luo peleissä kolmiulotteisen äänikuvan), joten tarvitsisi jonkin kolmannen osapuolen softan simulaation luomiseen. Toisaalta olen lukenut, että nykyisin jotkin pelimoottorit hoitavat audioprosessoinnin, joten binaural-simulaatiota ei tarvita?
Onko kokemuksia kyseisistä laitteista, vai löytyykö ehdotuslistalle jotain vielä parempaa?

EDIT: Pistetääs vielä, että budjetti pyörii tässä hankinnassa 150e tienoilla.


Angelripper

27 Joulu 2013, 20:13

Yamahan RX-V771 vahvistin
Audesin 200AC - 053 pääkaiuttimet
Audio Pron Soniq 303 keskikanava ja Soniq 202 takakaiuttimet.
Yamahan yst - 5w030 aktiivisubbari
Soittimena toimii tällähetkellä PS3. Toki kaapista löytyisi joku Maranzin cd-soitin. Mutta nykyään tulee tuota Spotifytä paljon käytettyä, että ne vähäiset levyjen kuuntelut onnistuu tuon pleikkarin kautta, tai stten tietokoneen kautta. Tietokone on tietty laitteissa ja telkkarissa kiinni.

Kyllä noilla toimeen tulee. Pääkajareista lähtee itsessäänki aika hyvin potkua, mutta kyllä tuo pikkunen subi vähän syvyyttä tuo. Isompaa subbaria toki tekisi mieli, mutta en tietä, että onkohan se kerrostalossa niin hyvä idea:D
korrosive
Viestit: 131
Liittynyt: 23 Maalis 2005, 09:34
Paikkakunta: Kotka

29 Joulu 2013, 20:29

Mielenkiintoinen aihe! Foorumilla suurin osa(?) kuitenkin kuuntelee musiikkia vielä ihan cd-muodossa, joten kaiken järjen mukaan juttua toistinvehkeistäkin irtoaisi.

Oma laitteistoni:

Maverick Audio Tubemagic D1
2x Genelec 6010
AKG K601
Sennheiser PX 100 II

Yamaha RX-V1800
4x Usher S520 II
BK XLS Mk2

Tilanpuutteen ja cd-kuuntelun vähäisyyden takia roijasin cd-soittimen alavarastoon. Kyllä, nykyään levyjä ostaessani rippaan ne suoraan koneelle 320kbs mp3-tiedostoiksi ja kuuntelen dacin kautta. Nyt vähän kaduttaa tuo mp3-rippaus, kun olisi voinut vetää kaiken flaceiksi. iPodit eivät vaan tukeneet ko. formaattia ja sen takia aikoinaan piti tehdä valinta ja se oli tuo mp3. Voisihan sitä ottaa urakan ja vetää rippausruljanssin uudelleen, mutta ei taida jaksaa. Pääasiassa (95%) kuuntelen tuon Tubemagic+Genelec/AKG-kombon kautta musiikkini. Sennheiserit reissu/mobiilikäyttöön. Kyseisiä luureja suosittelen varauksetta. Hintaluokkansa parhaat! Genelecit kaipaavat noille suunniteltua subia kaveriksi, mutta en ole saanut aikaiseksi ostettua.

Musiikkini kuuntelen pääasiassa koneella istuessa ja nykyään hallituksen takia lähinnä kuulokkeilla. Lähteinä pääasiassa Spotify ja oma rippailtu levyhylly. Olen varsin tyytyväinen tämänhetkiseen laitteistoon ja oikeastaan ainoa mikä häiritsee on tuo Genelecin subbarin puuttuminen. Se ei suuremmin häiritse omaan korvaan, mutta täydentäisi setin sellaiseksi, ettei tarvitsisi päivitellä vähään aikaan. Tai ainakin siihen asti, kun pääsisi isompia Genelecejä testailemaan kotikäytössä..
Sir Juzzi
Viestit: 1091
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

29 Joulu 2013, 21:25

Etupäässä B&W CM1 + saman sarjan keskikaiutin, jonka numerokoodia en muista. Takana Chorus Mondo 55 (lattialla seisova ympärisäteilevä) ja subina Genelecin kypärämalleista se isompi. Vahvarina Pioneerin 5-kanavainen, leffoja varten soittimena Sonyn blu-ray ja CD:itä varten väliaikaisena hätäratkaisuna Harman Kardonin paska DVD-soitin, joka hukkaa levyn alusta tai skippaamisen jälkeisen biisin alusta vajaan sekunnin. Vanha ja hyvin CD-soittimena palvellut Pioneerin devari sanoi työsopimuksensa irti ennen joulua ja hyppäsin sen päälle, joten nyt on hakusessa laadukas CD-soitin.

Tietokoneessa pikku-Genelecit (6010A) ilman subbaria, ajavat hyvin asiansa kakkoskaiuttimina pikkukäytössä. Pääkaiuttimina testasin hetken kokonaista Genelecin settiä (samaa sarjaa kuin nuo pienet mutta keskikokoisia), mutta hevirokkia niillä ei voinut kuunnella, kuunteluväsymys iski alle vartin jos volaa oli niin kuin sitä kuuluu olla. Subi jäi siitä sarjasta, se on ihan saatanan hyvä.

Pahoitteluni mallinimien huonosta muistamisesta. Jos tulee enempi keskustelua niin täytynee kurkkia koneiden persuksiin ja katsoa että mitä niissä lukee.
Zarok
Viestit: 363
Liittynyt: 29 Touko 2003, 23:14
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

30 Joulu 2013, 22:52

Oma setti painottunut enemmän leffa/pelilinjalle musiikin kuuntelun sijaan, mutta kämpästä löytyy:

Peli/Leffahuone:
Wharfedale Diamond 10.6 x2
Wharfedale Diamond 9CC keskiääni
Wharfedale Diamond 9SR takakaiutin x2
Onkyo TX-SR508
PS3 Blu-ray tms varten sekä Asrock Ion 330-minipc muuta äänen tuottoa varten. Joskus myös Macbook Pro täällä kiinni.

Olohuoneessa majailee:
Wharfedale Diamond 9.2 x2
Lepai TA2020-minivahvistin
Ääni tähän tulee tuotettua RCA-piuhan avulla milloin mistäkin tuohon Lepaihin, joskus mp3soitinta, joskus kännykkää, joskus läppäriä.

Alun perin settinä, kuten joku voi varmaan päätellä, oli tuo Wharfedalen Diamond 9-sarjaan pohjautuva kotiteatterisetti, joka IMO oli hinta-laatusuhteeltaan varsinkin tuossa leffa/pelikäytössä loistava, kun piti budjetilla mennä. Tässä vaiheessa setissä oli myös mukana Audio Pron Level110-subbari. Myöhemmin etukaiuttimet muuttuivat noihin Diamond 10.6siin (paremman puoliskon käskystä! Piti saada lattiakaiuttimet , kun rumat jalustat ärsytti :D ), subbari sai lähteä (ei tuonut 10" subi oikein mitään lisää siihen, mihin nuo 10.6 pystyivät itsessään) ja nuo 9.2set löysivät tiensä ensin takakaiuttimiksi, ja sitten olohuoneeseen tuon Lepain kaveriksi. Nyt voi kuunnella musiikkia olkkarissa samalla, kun leffahuoneessa pelataan tms, mistä parempi puolisko on erittäin tyytyväinen.

Tämän lisäksi vielä välillä käytössä on Sennheiserin HD-25 kuulokkeet , jotka eivät ole pettäneet. Sekä vahvistimessa, suoraan PC:ssä että Sandiskin mp3soittimessa ajaneet asiansa mainiosti, myös ulkomaailmassa liikkuessa.
Nuclear Holocaust
Viestit: 2857
Liittynyt: 31 Joulu 2003, 22:44
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

31 Joulu 2013, 15:48

Oma laitteistoni on tällä hetkellä vähän mallia 'teknisesti vanhentunut jämäkokoelma'. Muija potkaisi pihalle ja en ole tuota vielä jaksanut viritellä uuteen kämppään. Television virkaa toimittaa tällä hetkellä 17":n tulitikkuaski joten äänentoisto ei ole tällä hetkellä se kriittisin kohta.

VAHVISTIN: Sony STR-DE497 Kelpo peruslaite joka on vastannut tarpeitani. Liitäntöjen puolesta vaatisi ehkä päivitystä uudempaan.

PÄÄKAIUTTIMET: Jamo E470 Näitä on haukuttu, mutta ovat minua tyydyttäneet. Vuosikausien pakettikaiutin-kidutuksen jälkeen kylläkin mikä tahansa kuulostaa hunajaiselta soinnilta.

KESKIKAIUTIN: Jamo sekin, magneettisuojattuna raskas ja kokonsa puolesta kömpelö.

TAKAKAIUTTIMET: Northbridge E10 Nämä ovat minun kaikkein rakkain aarre :D

SUBWOOFER: Eltax, joku Anttilan hirvittävä romu. Tarviiko joku pilkkijakkaraa? Audio Prosta olen haaveillut.

*Lisäksi lattialla lojuu kaatopaikkakuormasta pelastetut Sonyn takakaiuttimet + keskikaiutin, joka on kokonsa puolesta pienempi ja näppärämpi. Nuo olisi tarkoitus viritellä käyttöön, kunhan tuo televisio tuosta ensin päivittyy kokoluokkaan ~ +/- 50".

CD-soittimen virkaa toimittaa tällä hetkellä läppäri, kun devarin jätin muijalle. Blue-ray formaattiin olisi tarkoitus siirtyä. Gigantin tarjous-Samsunki alkoi houkuttaa.

Levarina Pioneer PL990, vaikea mennä arvioimaan, mutta hyvin tuo on muun muassa Lucifugumia pyörittänyt.

Musiikkia tulee nykyään kuunneltua enimmäkseen lapuilla ja tietokoneella. Kuulokkeet ovat jotkut Philipsin markettiläpyskät, mutta omiin korviini soivat muhkeasti ja tasapainoisesti.
Zarok kirjoitti:Myöhemmin etukaiuttimet muuttuivat noihin Diamond 10.6siin (paremman puoliskon käskystä! Piti saada lattiakaiuttimet , kun rumat jalustat ärsytti :D )
...nuo naiset :lol: Ulkonäkö tai väri on aina tekniikkaa tärkeämpää.
Viimeksi muokannut Nuclear Holocaust, 31 Joulu 2013, 22:05. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Sir Juzzi
Viestit: 1091
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

31 Joulu 2013, 19:15

Nuclear Holocaust kirjoitti:
PÄÄKAIUTTIMET: Jamo E470 Näitä on haukuttu, mutta ovat minua tyydyttäneet. Vuosikausien pakettikaiutin-kidutuksen jälkeen kylläkin mikä tahansa kuulostaa hunajaiselta soinnilta.

KESKIKAIUTIN: Jamo sekin, magneettisuojattuna raskas ja kokonsa puolesta kömpelö.

...

*Lisäksi lattialla lojuu kaatopaikkakuormasta pelastetut Sonyn takakaiuttimet + keskikaiutin, joka on kokonsa puolesta pienempi ja näppärämpi. Nuo olisi tarkoitus viritellä käyttöön, kunhan tuo televisio tuosta ensin päivittyy kokoluokkaan ~ +/- 50".
Jos äänenlaadulla on sulle yhtään mitään merkitystä, niin olisin aika varma että se Jamo kannattaisi pitää siinä keskellä koosta huolimatta. Joku pikkunäppärä Sony soi todennäköisesti niin eri soundilla että se häiritsee. Tuskin hirveästi huonommin, mutta voin kuvitella että kyseessä on ihan erilainen kaiutin, jolloin ihan erilainen soundi » erottuu, häiritsee. Testaa ainakin, ennenkuin heität sen Jamon keskarin jokeen.
stratowiruz
Viestit: 107
Liittynyt: 27 Elo 2002, 10:54

31 Joulu 2013, 20:37

Meiltä löytyy nyt seuraavaa hiviä, plus...

BD-soitin: Oppo BD-93 modattuna, toimii siis aluekoodittomasti tarvittaessa... ihan olen ollut tyytyväinen, aiemmin oli Sony (en muista mallia, taisi olla vuodelta 2005/6, varalla tallessa) aluekoodivapaa DVD-soitin.

Viritinvahvistin: Denon AVR-3312... ennen meillä oli siro ja pieni, hopeinen, Sony (en muista mallia, myös vuodelta 2005/6, myin sen siskolle edullisesti) ja käytin sitä 5.1, tosin laite tuki myös 6.1 tarvittaessa. Laitteessa on omenafirman Air Play -ominaisuus, jota käytämme jatkuvasti musiikin kuuntelun yhteydessä.

Vanhatkin laitteet olisivat käyneet vielä pitkään, mutta emme halunneet erillistä BD-soitinta uuteen asuntoon ja olohuone mahdollisti myös 7.1 kätevästi. Kaapeleista en muista mitä merkkiä ovat, mutta aika järeät - ei kuitenkaan kovin kalliit. Kaapelit on myös osittain koteloitu listoilla (osa myös seinän välissä).

Kaiuttimet

Edessä television vieressä pari ja alla keskikaiutin: Monitor Audio Radius HD-225... halusimme sirot ja seinään kiinnitettävät, väriltään valkoiset (joka sopi uuden asuntomme olohuoneen värimaailmaan). Aiemmin oli pari OR-260 Hi lattialla ja keskellä OR-C200 Hi, väri "calvados". Annoin vanhemmille, koska tarvitsivat uudet.

Sivulla pari ja myös takana pari: Monitor Audio Radius HD-45... jotka on mukava pienet eli huomaamattomat. Toki äänenlaatuun olen kaikissa mainitsemissani tyytyväinen vaikka ulkonäköä olenkin korostanut, johtuen siitä että vaimolle olen antanut sananvaltaa (= jotta sain ylittää budjetin melko reippaasti).

Subwoofer: Monitor Audio Radius HD-360... samaa merkkiä, kuten ennen myös. Nyt on 8-tuumainen, ennen oli 10-tuumainen OR joku. Annoin myös sen vanhemmilleni, kuin myös vanhat OR-100 Hi takakaiuttimet.

Televisio: muistaakseni LG 60PM970T eli siis 60 tuumainen plasma (myös 3D ominaisuus). Ennen meillä oli sellainen Sony Bravia taustaprojektori-LCD, kokoa 50 tuumaa (vissiin HD-ready). Myin vanhemmille edullisesti kokonaisuuden kanssa. Televisio on siis myös asennettu seinälle (raamit mustat). Emme oikeasti kovin paljoa televisiota katso, mutta elokuvia - eikä siis tarvitse raahautua teatteriin useinkaan. Lapsiperhe ja kehä kolmosen ulkopuolella pääkaupunkiseudulla kerrostaloasunnossa kuitenkin.

Tuota ominaisuutta 3D emme ole toistaiseksi vielä kokeilleet, parit lasit olemassa.
Viimeksi muokannut stratowiruz, 03 Tammi 2014, 08:35. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Nuclear Holocaust
Viestit: 2857
Liittynyt: 31 Joulu 2003, 22:44
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

31 Joulu 2013, 22:22

Sir Juzzi kirjoitti:
Nuclear Holocaust kirjoitti:
PÄÄKAIUTTIMET: Jamo E470 Näitä on haukuttu, mutta ovat minua tyydyttäneet. Vuosikausien pakettikaiutin-kidutuksen jälkeen kylläkin mikä tahansa kuulostaa hunajaiselta soinnilta.

KESKIKAIUTIN: Jamo sekin, magneettisuojattuna raskas ja kokonsa puolesta kömpelö.

...

*Lisäksi lattialla lojuu kaatopaikkakuormasta pelastetut Sonyn takakaiuttimet + keskikaiutin, joka on kokonsa puolesta pienempi ja näppärämpi. Nuo olisi tarkoitus viritellä käyttöön, kunhan tuo televisio tuosta ensin päivittyy kokoluokkaan ~ +/- 50".
Jos äänenlaadulla on sulle yhtään mitään merkitystä, niin olisin aika varma että se Jamo kannattaisi pitää siinä keskellä koosta huolimatta. Joku pikkunäppärä Sony soi todennäköisesti niin eri soundilla että se häiritsee. Tuskin hirveästi huonommin, mutta voin kuvitella että kyseessä on ihan erilainen kaiutin, jolloin ihan erilainen soundi » erottuu, häiritsee. Testaa ainakin, ennenkuin heität sen Jamon keskarin jokeen.
Minulla on tuossa TV-tasossa itse tehty hylly keskikaiuttimelle. Lähinnä ongelmaksi muodostuu se, että jos hommaan isomman television kuin 32", niin tuo mitoitus ei päde. Tuo Sonyn kaiutin on vain aavistuksen pienempi ja se mahtuisi television alle tasossa olevaan lokerikkoon. Äänenlaatu voi tietysti olla mitä sattuu. Haen tuolta keskikaiuttimelta lähinnä sitä, että saisi puheen keskitettyä, mutta tietenkin olisi hyvä jos äänenlaatu on balanssissa muihin kaiuttimiin verrattuna.

Tuota minä ihmettelen miksi TV-tasoissa ei ole nykyään valmista paikkaa keskikaiuttimelle vaikka kotiteatterit ovat hyvin yleisiä. Ongelmat alkavat siinä kohtaa jos takana on ikkuna tai kiviseinä. No, ei kipsilevyynkään mahdottomia viritellä.
Sir Juzzi
Viestit: 1091
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

01 Tammi 2014, 21:11

Tuo hökötys on kyllä niin helvetin korkea, että ei sen perään ihan hirveästi ehkä kannata itkeä. :wink: Kaiuttimet toimii parhaiten ollessaan hiukan korvan korkeutta (siinä kuuntelupaikalla istuttaessa) alempana.

Itsellänikin kyllä on hiukan ongelmaa tuon keskarin sijoituksen kanssa. Nyt se on TV-tason päällä, töllö käytännössä sen takana, jolloin alareuna jää about sentin kaiuttimen taakse. Onneksi se ei juurikaan haittaa, koska suurimmassa osassa leffoja on laajakuvatelkussakin ne mustat palkit ylä- ja alareunassa, eikä ruudun täyttävässäkään materiaalissa yleensä näy niin alhaalla mitään olennaista. Tekstit ei kuitenkaan peity. Telkku on toisaalta myös niin surkean pieni nykyiseen kämppään, että tuo on sen kanssa pienin murhe.

Käytännössä keskikaiuttimelle ei voi TV-tasoihin tehdä mitään omaa paikkaa seuraavista syistä: 1) jos kaiuttimen ympärillä on kovia pintoja, ne heijastelevat = vääristävät ääntä miten sattuu ja vähemmänkin hifistelevää kuuntelijaa vituttaa kuin oravaa pakkasella, 2) ne kaiuttimet tuppaa olemaan aika eri kokoisia, jolloin niille on hankala varata yleispätevää tilaa, 3) huonekaluvalmistajat eivät vaikuta kykenevän lähellekään niin funktionaaliseen ajatteluun kuin niiltä vaadittaisiin.

Telkkarin takana ikkuna kuulostaa joko täysin absurdilta tai todella ikävältä kompromissilta kerrostalokämpässä, ja kiviseinäänhän nimenomaan on kaikista helpoin kiinnittää asioita, kun voi olla varma että seinä kestää vaikka siihen kiinnittäisi vähän painavammankin esineen. Syntyvät reiätkin saa laastilla aika vaivattomasti korjattua, kun kipsilevyseinässä se tulee aina ja ikuisesti olemaan heikentynyt kohta. Kiviseinä vaan heijastelee aika ikävästi etenkin bassoja, siinä missä kipsilevyseinä toimii resonaattorina useimmiten helpottaen akustiikkaa.
Ice
Viestit: 2662
Liittynyt: 28 Elo 2002, 10:11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

01 Tammi 2014, 21:52

Itse pitänyt kauan aikaa (10 vuotta) ostaa vielä keskikaiutin sekä uudet pääkajarit musiikin kuunteluun. No eilen tuli päivitetty uudempi ja edellistä isompi TV (Samsung UE32F5305) ja nyt voisi tuohon ostaa viimein ne pääkajaritkin. Viritinvahvistin on Panasonicin SA-HE75, joka on jo 10 v palvellut mainiosti. Pääkaiuttimina on vielä jo vuodesta 1995 palvelleet Akain sterosarjan mukana tulleet hintaansa huomattavasti laadukkaammat kajarit. Takakajaritkin löytyy OR:n joku perusmalli, mutta uuteen kämppään en ole niitä kytkenyt, kun ei saa mitenkään järkevästi nykyjärjestyksessä selän taakse tässä pienessä yksiössä.

No ei tähän yksiöön nyt viitti sitä subwooferia hankkia, kun ei sitä kehtaa kuitenkaan kunnolla luukuttaa, ja sellaiseen 3.0 tai 5.0 ei kannattane sijoittaa. No pääkaiuttimiksi ainakin tuota B&Wn jotain 200e / kpl mallia suosittelivat Hifistudiolta, mutta vaihtoehtoja nyt oli muitakin aika lailla liiaksi. Jos jollain on kertoa sellainen ehdottomasti paras, pienempikokoinen hylly/jalustakaiutin raskaamman musiikin kuunteluun, niin vihjeet otetaan innolla vastaan.
Zarok
Viestit: 363
Liittynyt: 29 Touko 2003, 23:14
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

01 Tammi 2014, 22:23

Sir Juzzi kirjoitti: Itsellänikin kyllä on hiukan ongelmaa tuon keskarin sijoituksen kanssa. Nyt se on TV-tason päällä, töllö käytännössä sen takana, jolloin alareuna jää about sentin kaiuttimen taakse. Onneksi se ei juurikaan haittaa, koska suurimmassa osassa leffoja on laajakuvatelkussakin ne mustat palkit ylä- ja alareunassa, eikä ruudun täyttävässäkään materiaalissa yleensä näy niin alhaalla mitään olennaista. Tekstit ei kuitenkaan peity. Telkku on toisaalta myös niin surkean pieni nykyiseen kämppään, että tuo on sen kanssa pienin murhe.
Tuo on kyllä siivon johdotuksen lisäksi (talossa pupu) näitä kotiteatterin vittumaisia ongelmia. Omakin keskikaiutin on sen verran korkea, että sitä ei ihan helpolla telkkarin eteen pistetä, ellei halua televisiota ihan pirun korkealla jalalla. Videotykin edessä toimi, koska kankaan kehykset oli sen verran isot. Ghettoratkaisuna itse olen hitsauttanut emännän isällä kaiutinjalan, joka tulee television taakse niin, että kaiutin on television yläpuolella n. 10 asteen kulmassa etukenoon. En tiedä onko tuo miten fiksu viritys, mutta itsestä tuntui tuo viistossa oleva jalka paremmalta vaihtoehdolta kun se, että kaiutin osoittaa metrin kuuntelupaikan yläpuolelle, tuon etukenon ansiosta kaiutin osoittaa nyt itseäni rintakehän tasolle kuuntelupaikassa istuessa. Eipä ole ainakaan itseäni häirinnyt. Toisena ratkaisuna aikoinaan mietin TV:n kiinnitystä seinään, että keskiääni voisi olla tvtason päällä sen edessä ja alapuolella, mutta vuokrakämpässä seinäkiinnitysten porailu kipsilevyseinään 60" suhteellisen painavalle telkkarille ei oikein houkutellut.
Nuclear Holocaust
Viestit: 2857
Liittynyt: 31 Joulu 2003, 22:44
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

02 Tammi 2014, 20:40

Sir Juzzi kirjoitti:Tuo hökötys on kyllä niin helvetin korkea, että ei sen perään ihan hirveästi ehkä kannata itkeä. :wink: Kaiuttimet toimii parhaiten ollessaan hiukan korvan korkeutta (siinä kuuntelupaikalla istuttaessa) alempana.

Itsellänikin kyllä on hiukan ongelmaa tuon keskarin sijoituksen kanssa. Nyt se on TV-tason päällä, töllö käytännössä sen takana, jolloin alareuna jää about sentin kaiuttimen taakse.

... ja kiviseinäänhän nimenomaan on kaikista helpoin kiinnittää asioita, kun voi olla varma että seinä kestää vaikka siihen kiinnittäisi vähän painavammankin esineen
Joo eihän tuo "Baabelin torni" mikään ideaaliratkaisu ollut. Lähinnä ongelmana oli, että aiemmassa kämpässä television takana oli savupiipun hormi ja en oikein siihen viittinyt alkaa mitään proppaamaan ihan turvallisuussyistä. Ja nykyisessä kämpässä on sitten yllättäen kantava kivinen väliseinä, kun muut seinät olisivat näppärästi lastulevyä.

Television eteen tason päälle kaiutin ei mahtunut vaikka sitäkin vaihtoehtoa tsuumailin, kun TV:n jalusta oli sellainen vittumainen puoliympyrän muotoinen.

Ongelmaksihan tuossa juuri muodostui se, että äänet pyyhkivät yli ja se antoi väärän vaikutelman puheen sijainnista kuvan yläpuolella. Keskikaiutinhan pitäisi olla käsittääkseeni pääkaiuttimien diskanttien tasalla.

Ideaalitilannehan olisi jos television saisi seinälle ja kaiuttimen vapaasti sijoitettuna sen alle.

Ennen oli helppoa, kun oli putkitelevisiot niin siihen vaan television päälle.

Haaveilen edelleenkin "kartanosta" jossa on erillinen varta vasten suunniteltu elokuvahuone, niin että ei tarvisi raapia päätään: että mihin helkkariin näitä pönttöjä oikein ripustaa. :x

Verkkokaupalla näköjään olisi kohtuu hyvältä vaikuttava ratkaisu ongelmaan. Tuossa olisi mahdollista sijoittaa kaiutin television alle. Hintakaan ei ole mikään dramaattinen.
Zarok
Viestit: 363
Liittynyt: 29 Touko 2003, 23:14
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

03 Tammi 2014, 06:40

Nuclear Holocaust kirjoitti: Haaveilen edelleenkin "kartanosta" jossa on erillinen varta vasten suunniteltu elokuvahuone, niin että ei tarvisi raapia päätään: että mihin helkkariin näitä pönttöjä oikein ripustaa. :x
Kyllähän tämä on ehdottomasti paras ratkaisu, ainoa mikä parantaisi olisi se että "kartano" olisi joko rakenteilla tai remontissa, jolloin tämän voisi ottaa huomioon siinä vaiheessa. Kyllä oli niin kätevää, kun eräs tuttu rakensi oman talonsa, johon teki oman "leffasiiven", mihin veti johdot videotykkiä & 9.2 kaiutinjärjestelmää varten rakennusvaiheessa. Kaikki menee siististi välikatossa / seinissä ja huoneen takaseinälle lyöty 120" tuumainen MDF-levystä kyhätty valkokangas. Ihan kelpo viritys. Itse haaveillut joskus omakotitalon kellarista, josta voisi tehdä leffaluolan, ei tarvitsisi hajavaloaakaan miettiä, vaan voisi itse suunnitella valaistuksenkin alusta asti. Akustointi ja johdot vaan kuntoon niin avot. Sitten kun jostain vielä saisi ne rahat... :)

Tällä hetkellä pitää tyytyä kolmioon, josta toinen makuuhuoneista on omistettu ko. käyttöön. Muuton perkelekin kohta edessä, sitten taas etsimään uutta kämppää ja itkemään, miten tuon nykyisen virityksen siirtää taas uuteen asuntoon, kunhan nyt ensin löytäisi asunnon ja mieluusti myös Mansesterista...
Holden

03 Tammi 2014, 12:12

Nuclear Holocaust kirjoitti:Ongelmaksihan tuossa juuri muodostui se, että äänet pyyhkivät yli ja se antoi väärän vaikutelman puheen sijainnista kuvan yläpuolella. Keskikaiutinhan pitäisi olla käsittääkseeni pääkaiuttimien diskanttien tasalla.
Yleensä kyllä pyritään siihen, että kaikki kaiuttimet ovat 1. samanlaisia ja 2. samalla korkeudella (=kaikki kaiuttimet samalla korvakorkeudella). Kaikenlaiset kallistukset ja sijoittelut ympäri kämppää ovat usein käytännön sanelema pakko. Purkkaratkaisuna varmaan menettelee, jos muuhun ei ole mahdollisuutta, mutta kyseessä ei missään nimessä ole alan käytäntö. Jos keskikanavaa ei pysty järjestämään järkevästi, melkein neuvoisin heittämään sillä sorsaa - ja varsinkin jos kyseessä on jotkut hinnat alkaen pilipalikaiuttimet. Elokuvateatterisalit ovat asia erikseen ja niiden äänentoistoratkaisuista ei ole kovin paljon iloa kotona.
Ice
Viestit: 2662
Liittynyt: 28 Elo 2002, 10:11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

03 Tammi 2014, 12:40

Tätä XXL Genevan mallia tuli kuolattua jo aiemmin täällä jossain topicissa, siinähän tulisi samalla tuo uusi tv -tasokin. No hippasen hyppää yli budjetin, mutta hauskahan tuollaista olisi testata, että onko äänenlaatu hinnan väärti. Muistin väärin aiemmin tuon lafkan, eli S&C suositteli myyjä B&W:n 686 hyväksi musiikinkuunteluun pääkajareiksi, siis nyt ainakin siihen suht järkevään alle 500 e hintaluokkaan. Onko noita kukaan testannut tai käyttänyt, että osaisi suositella. Toki jos 100 e saa hyvää laatua, voi niitäkin laittaa, mutta ainakin tähän väliin.
Holden

03 Tammi 2014, 13:20

Ice kirjoitti:Tätä XXL Genevan mallia tuli kuolattua jo aiemmin täällä jossain topicissa, siinähän tulisi samalla tuo uusi tv -tasokin. No hippasen hyppää yli budjetin, mutta hauskahan tuollaista olisi testata, että onko äänenlaatu hinnan väärti.
Ei ole. Design tuossa maksaa (varsin huono sellainen). Reilulla kolmella tonnilla laittaa jo erinomaisen kaksikanavasysteemin.
Ice kirjoitti:Muistin väärin aiemmin tuon lafkan, eli S&C suositteli myyjä B&W:n 686 hyväksi musiikinkuunteluun pääkajareiksi, siis nyt ainakin siihen suht järkevään alle 500 e hintaluokkaan. Onko noita kukaan testannut tai käyttänyt, että osaisi suositella. Toki jos 100 e saa hyvää laatua, voi niitäkin laittaa, mutta ainakin tähän väliin.
500 euron hintaluokassa suosittelen tsekkamaan seuraavien merkkien alkupään jalustakaiuttimia JBL, Dali, Wharfedale, Monitor Audio ja Epos. Käytettynä taas saa samaan hintaan erittäin hyvin vastinetta rahoille, eli hifiharrastajien ja Hifimaailman myyntipalstoja väijymään ja ajoittainen visiitti Classic audion sivuille.

Jos ollaan nollapisteessä, se on lähes se ja sama mitkä kaiuttimet on käytössä, jos niitä ei ole sijoitettu oikein. Kannattaa opiskella äänentoiston peruskäsitteitä (akustiikka ja huonemoodit) ja mitä niille voi tehdä. Hyvällä tuurilla ei tarvitse edes ostaa mitään.

Asiallinen kauppias myös antaa kotiin testattavaksi laitteita, ei tarvitse ostaa sikaa säkissä.

Tässä on jonkun lifestyle-blogivosun hyvä bloggaus aiheesta.
Hevi-Pade

03 Tammi 2014, 13:39

Tulipa käytyä koekuuntelemassa Ruotsin reissulla B&W 800 -sarjan diamondeja. Eihän tommosiin varaa ole, mutta se äänenlaatu... :shock: Aivan uskomaton. Kahdentunnin kuuntelusession aikana teki kyllä sellaisen vaikutuksen, että nyt omat "matolaatikot" kuulostaa... Noh, ne nyt kuulostaa :D .
Ei pitäisi käydä kuuntelemassa noita omaan budjettiin mitenkään mahtumattomia vehkeitä, tulee vaan itku.
Sir Juzzi
Viestit: 1091
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

03 Tammi 2014, 14:13

Holden kirjoitti:500 euron hintaluokassa suosittelen tsekkamaan seuraavien merkkien alkupään jalustakaiuttimia JBL, Dali, Wharfedale, Monitor Audio ja Epos. Käytettynä taas saa samaan hintaan erittäin hyvin vastinetta rahoille, eli hifiharrastajien ja Hifimaailman myyntipalstoja väijymään ja ajoittainen visiitti Classic audion sivuille.

Jos ollaan nollapisteessä, se on lähes se ja sama mitkä kaiuttimet on käytössä, jos niitä ei ole sijoitettu oikein. Kannattaa opiskella äänentoiston peruskäsitteitä (akustiikka ja huonemoodit) ja mitä niille voi tehdä. Hyvällä tuurilla ei tarvitse edes ostaa mitään.

Asiallinen kauppias myös antaa kotiin testattavaksi laitteita, ei tarvitse ostaa sikaa säkissä.
Ihan täyttä asiaa, joskin voisin suositella paria muutakin merkkiä. Mutta alkuun, todellakin kannattaa nähdä vähän vaivaa sen kuuntelupaikan miettimiseen ja aiheeseen tutustumiseen. Sitten kun ne kaiuttimet on, parhaassa tapauksessa 10 cm siirto johonkin päin poistaa sen vittumaisen korostuksen joka häiritsee kaikella musiikilla. Varsinaiseen akustointiin on kyllä vaikea saada parannusta normaalilla sisustuksella sen jälkeen kun matto on lattialla, verhot ikkunoissa ja sohva paikallaan. Kaikki ympäröiviltä seiniltä tulevia heijastuksia rikkova kalustus on plussaa, mutta usein mahdotonta sijoitella juuri äänen ehdoilla.

Kaiuttimia ei pitäisi koskaan ostaa (vain) sen perusteella miltä ne kuulostaa kaupassa, koska ne soi erilaisissa huoneissa aivan totaalisen erilailla. Tietty perusluonne äänessä säilyy, eli ei sellaista kannata kotiin raahata joka jollain ihan selkeällä tavalla soi kaupassa epämiellyttävästi.
Valkkaa muutama vaihtoehto ja testataa kotona päikseen, sitten tee ostopäätös.

Ja niitä merkkejä: Se B&W ei välttämättä ole huono vaihtoehto halvemmastakaan päästä, joskin heidän kalliimmat tuotteet on tosi hyviä rokkikaiuttimia. Elac voisi olla myös tutustumisen arvoinen merkki, ja mikäli kuunteluhuone on pienikokoinen ja kaiuttimet sijoitettava lähelle seinään niin Chorus on bassopäältään kiinteämpi, kotimaisena suunniteltu vähän pienempiin huoneisiin kuin nuo keskieurooppalaiset. Jos joku ehtii taas suosittelemaan Genelecejä, kehuen maailman parhaiksi kaiuttimiksi joita kaikki studiotkin käyttää, niin kyse on uskontokunnasta, kannattaa suhtautua varauksella.
Ice
Viestit: 2662
Liittynyt: 28 Elo 2002, 10:11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

03 Tammi 2014, 14:51

^^ & ^ Hyvää pohdintaa aiheesta. Omat pääkaiuttimet tulee siis tv-tason päälle tv:n molemmille puolille. Pinta on mitä lie Ikean lastulevyä, taakse seinään on 30-50 cm ja kuunteluetäisyys jossain 2 - 3 metrin päässä. Ei nykyisessä yksiössä ole mahdollista noita muuten sijoitellakaan, ja ääni osuu hyvin siihen yhteen istumapaikkaan sohvatuolille, mistä musiikkia kuuntelen, niin ei nyt liiemmin tarvettakaan. Tuolin takana on kantava kiviseinä 10 cm päässä, mutta ei tässä hirveetä hifitäydellisyyttä nyt ole haussa, vaan petrausta nykyisiin perusmallin Akaisiin, joten aika moni varmaan noista suositelluista jo käy.

Luulisi tuohon Sir Juzzin kommenttiin vitaten hyvien kajareiden olevan hyviä paikassa kuin paikassa, vuokra-asunnosta toiseen hyppivänä muuten joutuisi aina vaihtamaan setitkin:D. No tajusin toki sen pointin takaa, että vaikka joku kaupassa kuulostaa jumalaiselta, ei se sitä välttämättä kotioloissa enää ole. Valinnan vaikeutta tämä aiheuttaa, testaaminen toki auttaisi, mutta lähde nyt julkisilla roudailemaan muutaman kilon könttejä useammin. Chorus Combact 662 tuossa Gigantissa kattelinkin, mutta kommentit netissä siitä puhuu liiasta diskantisuudesta ja sopimattumuudesta strerokäyttöön, vaan ennemminkin elokuva- ja monikavamusiikin kuunteluun.

Holdenille myös kiitos, mielenkiintoinen pointti toki ostella hyvää myös käytettynä, pitää käydä tuolla tutustumassa, on kai se niin, että laadukas tuote on sellainen muutaman vuoden käytönkin jälkeen.
Sir Juzzi
Viestit: 1091
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

03 Tammi 2014, 16:07

Ice kirjoitti:Luulisi tuohon Sir Juzzin kommenttiin vitaten hyvien kajareiden olevan hyviä paikassa kuin paikassa, vuokra-asunnosta toiseen hyppivänä muuten joutuisi aina vaihtamaan setitkin:D. No tajusin toki sen pointin takaa, että vaikka joku kaupassa kuulostaa jumalaiselta, ei se sitä välttämättä kotioloissa enää ole.
Niinkin päin, että kaupassa hiukan vaisusti soiva kaiutin voi soida kotona paremmin, jos kauppa sattuu olemaan isohko tila ja / tai niin täynnä kaikkea sälää, kalustetta ja laatikkoa että kaiut vaimenevat huomattavasti kotioloja enemmän.

Käytännössä kuuntelutilassa ääneen vaikuttava tekijä on kuuntelupaikalle päätyvät heijastukset (mukaanlukien kaiku), jotka muuttavat kaiuttimesta suoraan tulevaa ääntä. Toisaalta tietyillä heijastuksilla muodostuu mukavasti kolmiulotteisuutta soundiin, joten eivät ne kaikki pahasta ole. Siksi se kaiuttimen toimivuus tilassa on hyvä testata.

Jos kämppä on kaikkea muuta kuin vakituinen niin sitten kannattanee ostaa "mahdollisimman hyvät" ja taistella aina uudessa kämpässä ilmeneviä ongelmia vastaan niillä vähillä keinoilla, jotka on käytettävissä. Nykyiset kaiuttimet, joilla itse kuuntelen, tuli hankittua hyvien ennakkokokemusten perusteella ja kun ne soivat muita valitsemiani kandidaatteja paremmin siellä silloin väliaikaisessa kämpässä, ajattelin että nämä varmaan tulee toimimaan parhaiten myöhemminkin. Nyt on vakituinen kämppä alla, ja täällä ne soivatkin oikein hyvin. Onneksi. Edellisessä kämpässä betoniseinien välissä tilanne oli selvästi huonompi.
Chorus Combact 662 tuossa Gigantissa kattelinkin, mutta kommentit netissä siitä puhuu liiasta diskantisuudesta ja sopimattumuudesta strerokäyttöön, vaan ennemminkin elokuva- ja monikavamusiikin kuunteluun.

Minulla oli aika pitkään nuo Compact 662:t, toimivat stereona yhtä hyvin kuin monikanavana. Ääni on reippaasti diskanttipitoinen, joten isossa kovapintaisessa huoneessa soundi on todennäköisesti hiukan pistävä ja munaton. Pienessä huoneessa, jossa normaalit huonekalut ja matot täyttää pintoja enemmän (jolloin diskanttipää vaimenee huomattavasti bassoja enemmän), sointi lienee tarkempi ja hallitumpi kuin kaupassa muhkeammin soivilla kaiuttimilla. Tuosta syystä ostin ne aikanaan itse.
Ice
Viestit: 2662
Liittynyt: 28 Elo 2002, 10:11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

03 Tammi 2014, 21:55

Heh, vanha topicci samasta aiheesta olikin vielä täällä Kaaoksessa tallessa. Kattelin et nuo CM1 maksaa 400 e kpl, mutta olisin sillo saanu S&C:stä halvemmalla parin, en tosin muista paljonko, mutta olisi kai kannattanut olla sillo hereillä. No pitää väijyä jos näitä tulee vastaan, eihän tässä kiire ole kun 10 v ollut "hankinnassa" uudet kajarit.
Spacecake
Viestit: 515
Liittynyt: 25 Joulu 2002, 12:16
Paikkakunta: Tku

26 Tammi 2014, 10:55

Ice kirjoitti:Omat pääkaiuttimet tulee siis tv-tason päälle tv:n molemmille puolille. Pinta on mitä lie Ikean lastulevyä, taakse seinään on 30-50 cm ja kuunteluetäisyys jossain 2 - 3 metrin päässä. Ei nykyisessä yksiössä ole mahdollista noita muuten sijoitellakaan, ja ääni osuu hyvin siihen yhteen istumapaikkaan sohvatuolille
http://www.amphion.fi/fi/tuotteet/argon3/ -noita olen kuumotellut jo jonkin aikaa, mutta tarvittavat massit puuttuu vielä. Tuli vaihdettua tv-taso leveämpään ja matalampaan malliin ja sikäli noi hyllykajarit istuisi sisustukseenkin paremmin. Mietin vaan tuota sijoituskorkeutta, eli tässä installaatiossa diskantti esim. jäisi noin 25cm nykyisiä torneja matalammalle. Eikös se korvan taso ole se about oikea korkeus. Njaah, kaipa tuo välttää, mutta tietty 1800e kaiuttimista haluaisi jo saada parhaan mahdollisen irti (niin, meneehän soitin ja vahvistinkin sitä myötä vaihtoon). Nykyisiin Wharfedalen torneihin olen ollut ihan tyytyväinen, eihän nuo hinnalla olleet pilattu kun aikanaan hommasin. 10" ace-bass potkii nurkassa kaverina ja naapurit tykkää.
Jussi
Viestit: 9440
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

26 Tammi 2014, 12:16

Spacecake kirjoitti:Njaah, kaipa tuo välttää, mutta tietty 1800e kaiuttimista
Siis mitä, katsoin että hyvältä vaikuttaa, mutta onko tuo parin vai kappaleen hinta? Jumalauta :shock:
korrosive
Viestit: 131
Liittynyt: 23 Maalis 2005, 09:34
Paikkakunta: Kotka

26 Tammi 2014, 13:13

Halpaa kuin saippua! :lol: Toisaalta isompi kertasijoitus ja ilman suurempia vahinkoja tuossa on kajarit useaksi kymmeneksi vuodeksi, ellei nälkä kasva syödessä. Siinä mielessä ei voi tehdä huonoa diiliä. Itse koekuuntelin kerran reilun 8000 euron Genelecejä, kun oli paikallisessa liikkeessä firman edustaja esittelemässä. Olihan se hulppean kuuloista ja kovasti kaveri koitti niitä kaupitella, mutta ostamatta jäivät. Olisi ollut kotona selittäminen miksi sijoitin tuollaisen summan kaiuttimiin jotka ovat kooltaan puoli kuutioa kappale ja näyttävät kymmenen kertaa suurennetuilta tietokoneen vierestä löytyviltä pikku-Geneiltä.
Vastaa Viestiin