Keikkojen/festivaalien desibelimäärät

Valikoidut off-topic-aiheet
Ice
Viestit: 2658
Liittynyt: 28 Elo 2002, 10:11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

24 Kesä 2009, 12:21

^Ihme paskaahan tuo on, jos rajat on tuota luokkaa. Mutta itse en näe mitään ideaa Tuskalle muualle kuin nykyisessä paikassa, no kaipa se menis sitten jossain näillä tyhjäksi jääneillä vanhoilla satamapaikoillakin, muuten on aika nihkeä löytää db rajoiltaan yhtään parempaa paikkaa Helsingistä.


CuChulainn
Viestit: 84
Liittynyt: 23 Elo 2002, 01:43
Paikkakunta: Hellsinki

24 Kesä 2009, 12:43

Tuskan desibelirajat ovat olleet parina viime vuonna käsittämättömän tiukat lähialueen ilmeisestä vastustuksesta johtuen. Desibelien alhaisuus on jo muodostunut ongelmaksi. Vertailuarvona 75 db:lle; 60 db kovaääninen keskustelu, 70 db radion kuunteluvoimakkuus, 85 db diskon meluraja.

Havainnollisena esimerkkinä alennetuista tasoista on, että kun Tuska siirtyi Kaisaniemen puistoon - ensimmäisinä vuosina äänet kantautuivat junaraiteiden toiselle puolle ja -asemalle asti suhteellisen hyvin. Nykyään ei ole puhettakaan siitä. Jo mainittu Kreator soi kentälle todella hiljaisena kuten Slayer ja monet päälavan yhtyeet.

En sano, että pitäisi olla Motörhead-tason voimakkuudet kuten aikanaan Ankkarockissa ja Wackenissa, että anniskelualueeltakin joutui lähtemään pois. Yhdenteentoista Tuskaan kuitenkin käy tie.
Pakana

24 Kesä 2009, 13:19

^ Mistä tuo 75 dB on sitten mitattava?
CuChulainn
Viestit: 84
Liittynyt: 23 Elo 2002, 01:43
Paikkakunta: Hellsinki

24 Kesä 2009, 13:28

Pakana kirjoitti:^ Mistä tuo 75 dB on sitten mitattava?


Metrossa oltiin mainittu kyseinen 75db: "Kaisaniemessä tiukat rajat: desibelien on pysyttävä alle 75 db:ssä". Tiskistä, lähimmästä asutuksesta? Who knows huonon journalismin takia.
ts
Imperiumi Assistant
Viestit: 1708
Liittynyt: 22 Elo 2002, 22:12
Paikkakunta: VANTAA!
Viesti:

24 Kesä 2009, 13:30

Hämärä muistikuva on että "joskus" kun annettiin tiukat db rajat "johonkin" niin ne mitattiin lähiasutuksilta. Eli jos näin hataraan muistikuvaan on yhtään luottamista, niin on vielä toivo että itse festarialueella kuulisi jotain bändejäkin.

Mutta voin toki olla väärässä, voi toki olla ettei asia edes näin ole.
Sophie
Imperiumi Assistant
Viestit: 142
Liittynyt: 21 Huhti 2004, 20:59
Paikkakunta: Oulu

24 Kesä 2009, 19:12

Väinämöinen kirjoitti:Jos kuulonsuojaus on oikeasti jollekulle se kaikkein tärkein juttu, en suosittelis musiikin harrastamista.


No ainakin minulla kuulonsuojaus on erittäin tärkeä asia muun muassa musiikin harrastamisen vuoksi. Se ei ole kivaa, jos ei kuule.

Tahtoisin tässä yhteydessä muistuttaa, että klubeilla taustamelukin on usein sitä luokkaa, että se riittää ilman bändiäkin aiheuttamaan kuulovaurion monen tunnin altistuksella.
aggressor.perverssor
Viestit: 1126
Liittynyt: 08 Maalis 2005, 18:27
Paikkakunta: Helsinki

24 Kesä 2009, 19:18

Sophie kirjoitti:Tahtoisin tässä yhteydessä muistuttaa, että klubeilla taustamelukin on usein sitä luokkaa, että se riittää ilman bändiäkin aiheuttamaan kuulovaurion monen tunnin altistuksella.

Höpöhöpö. Mitä?
Tinttitukka

24 Kesä 2009, 21:32

Jos nyt mitään ei ole aikaisemmista vuosista muuttunut, mitataan tuo 75 dB lähimmästä asutuksesta. Muistan lukeneeni, että tämä tarkoitti hiukan reilua 100 dB miksauskopilla, mikä tuntuu näin maalikosta ihan riittävältä. En sitten tiedä ollaanko Tuskassa otettu vähän varman päälle, kun ne soundit on tosiaan olleet välillä melko hiljaisella.
Jussi
Viestit: 9384
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

24 Kesä 2009, 21:42

Tai sitten tuo 75 db on tosiaan miksauskopilta, mikä selittäisi Kreatorin vetoa paljon.
Kokki

25 Kesä 2009, 07:32

Kyllä se 75dB saa olla lähimmässä häiriintyvässä kohteessa, eli asuinrakennuksessa. Vielä kun suuntaavat PA:t on suunnattu radalle päin, jossa suunnalla asuinrakennukset ovat melko kaukana, on raja 75dB melko hyvä. Uskon, että mikseripöydällä se raja on se 100dB.
op777

05 Heinä 2009, 17:22

Löysinpä tämän ketjun vähän myöhässä, mutta sain itse miksaushommia työkseen tekevältä läheiseyltä ystävältä viestin tuota Manowarin keikkaa koskien. "Moi! Manööverin miehet soitteli eilen Provinssissa cd:ltä 127 dBA AC/DC:tä. Ei riittänyt, piti saada lisää bassoja Törnävälle. Ihan vähän sairasta!".

Tuolta voi hakea vähän vertailukohtaa tuolle äänenpaineelle.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_pres ... ure_levels

op777
Pakana

06 Heinä 2009, 11:35

op777 kirjoitti:Löysinpä tämän ketjun vähän myöhässä, mutta sain itse miksaushommia työkseen tekevältä läheiseyltä ystävältä viestin tuota Manowarin keikkaa koskien. "Moi! Manööverin miehet soitteli eilen Provinssissa cd:ltä 127 dBA AC/DC:tä. Ei riittänyt, piti saada lisää bassoja Törnävälle. Ihan vähän sairasta!".


Soundcheckin tosiaan taisivat vedellä noilla lukemilla, yllätys yllätys viranomaiset eivät ihan antaneet lupaa saman toistamiseen yleisön edessä.
Jussi
Viestit: 9384
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

23 Heinä 2009, 12:34

Laitetaanpas, kun oli tämän aamun Kalevassa ajankohtaisesti Qstockin kannalta. Kuulemma Motörheadin edellä puhuttu '06 vola ei menisi nyt läpi, mutta olisivatkohan suostuneet alennukseen kuten Heaven And Hell on nyt tehnyt (108 db > 95 db) -eikös muuten joku valitellut liian alhaista äänenvoimakkuutta Dio, Iommi & co:n jäähallikeikallakin nyt vasta?

Tottakai tuolla (ainakin lehdessä) oli niitä ääliökommentteja heti lainattu, "mennä kuuntelemaan musiikkia tulpat päässä, sehän on kuin..." :lol:
Festivaalijärjestäjä määrää desibelit

Tärykalvot paukkuvat, ja rintalasta tärisee vielä viikon päästä musiikin vaiettua. Liioitteleva mutta yllättävän yleinen kuva rockfestivaalien älyttömyyksiin lipsahtavasta äänenpaineesta on herättänyt festivaalijärjestäjät. Nykyään säännöt desibeliylärajoista tehdään artistille selväksi jo sopimusvaiheessa, ja äänenvoimakkuutta valvotaan soittotilanteessa. Jos sovitut rajat ylitetään, keikan miksaajaa ohjeistetaan laskemaan äänenvoimakkuutta.

Oulun Qstockissa festarivieraiden kuulonsuojeluun herättiin viimeistään vuonna 2006, kun silloisen pääesiintyjän, brittiläisen Motörheadin suhteeton äänenpaine herätti julkista kritiikkiä. Promoottori Mikko Forstenin mukaan Motörheadin tapaus oli ensimmäinen kerta, kun Qstockissa on törmätty äänenpaineongelmiin.

Qstockissa noudatetaan 95 desibelin rajaa. Motörheadin vierailun jälkeen sovitun rajan kunnioittamista on valvottu tarkemmin. Forstenin mukaan esiintyjiltä tulee edelleen vaatimuksia kovemmista äänenvoimakkuuksista. Esimerkiksi tänä vuonna lauantain pääesiintyjänä nähtävä, brittiläis-amerikkalainen Heaven & Hell listasi ehtoihinsa 108 desibelin alarajan.

"Sanoimme, että tällainen ei ole mahdollista, ja he hyväksyivät sen. Mielestäni on vähän typerää edes esittää tuollaista," Mikko Forsten kommentoi. Hänen mukaansa suomalaisbändien kanssa ongelmaa ei ole.

Ei liian lujaa, muttei
liian hiljaakaan

Rovaniemellä hiljattain järjestetyssä Simerockissa desibeliraja oli vedetty 100:an, eli hieman Qstockia ylemmäs.

"Eihän se ole kenenkään etu, että rokkia huudatetaan kauhean lujaa", promoottori Samuli Yliaska sanoo. Hän korostaa, että myös äänentoistolaitteiston laadulla on suuri vaikutus korvien rasittumiseen. Siksi desibeliluvut eivät kerro koko totuutta.

Sekä Yliaska että Forsten toteavat, että vaikka liian lujaa ei sovi soittaa, myös toista ääripäätä on syytä välttää. Osin festivaalien kova äänenvoimakkuus selittyy sillä, että konsertin on ylitettävä yleisöstä lähtevä ääni ja kuuluttava kymmenien metrien päähän. Ja kyllähän rokin pitää paitsi kuulua myös tuntua joltakin.

"Jos soitetaan liian hiljaa, keikkakokemus jää valjuksi", Mikko Forsten toteaa.

Tarkastaja Antti Räsänen Oulun poliisilaitokselta sanoo, ettei Suomen laissa ole desibeliylärajaa ulkoilmakonserteille. Järjestäjien on kuitenkin ilmoitettava tapahtumasta viranomaiselle ja tarvittaessa annettava tarkat tiedot äänenvoimakkuuksista. Oulun seudulla festivaalin järjestämisluvista ja äänenvoimakkuuksien tarkkailusta vastaa ympäristövirasto.

Perustulpat riittävät festarikäyttöön

Volyymin tarkkailun lisäksi festivaalijärjestäjien vastuulla on tarjota kävijöille mahdollisuus kuulon suojaamiseen. Sekä Qstockissa että Simerockissa korvatulppien myyminen edulliseen hintaan on jokakesäistä rutiinia. Ilmaiseksi tulppia ei jaeta, vaikka ne voisivat hyvin kuulua festivaalilipun hintaan. Yliaskalla on tähän selitys.

"Kun korvatulppia jaetaan ilmaiseksi, niitä käytetään ehkä viisi minuuttia, heitetään pois ja tullaan kohta hakemaan uusia. Ehkä maksettuja tulppia käytetään pidempään."

Erikoislääkäri Antti Raappana Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo, että tavalliset vaahtomuovitulpat sopivat festivaalikäyttöön erinomaisesti, vaikka kalliimmat hifitulpat tarjoavat paremman musiikkinautinnon. Perustulpissa on se etu, että ne leikkaavat desibelejä runsaasti.

Raappanan mukaan kesäfestivaalit eivät lisää korvapoliklinikan kuormitusta. Vakavat kuulon alenemat ovat festivaalien seurauksena harvinaisia, ja enemmän vastaanotolle tullaan soivien korvien vuoksi. Raappanan mukaan silloin voi olla jo liian myöhäistä hakeutua lääkäriin, sillä toimivaa hoitoa tinnitukseen ei ole.

Siihen nähden mielenkiintoinen tarkennus, samaan aikaan Porissa
Metallicalle erityisen korkea desibeliraja


Kirjurinluodon areenan desibelirajat vaihtelevat tänä kesänä reilusti tilaisuuden mukaan. Esimerkiksi ensi lauantain Sonisphere-festivaalin desibeliraja on poikkeuksellisen korkea.

Lauantainen Metallican konsertti sai erityisen jouston desibelirajoissa. Sonisphere -festivaalin poikkeuksellisen korkeaa 102 desibelin rajaa perustellaan tapahtuman lyhyellä kestolla. Musiikkia myös kuullaan pääasiassa päiväsaikaan ja alkuillasta. Tapahtumissa on oltava desibelien tarkkailusta vastuullinen ulkopuolinen henkilö ja lisäksi järjestäjän puolella rajojen noudattamisesta vastuussa oleva henkilö.

Kirjurinluodon areenan desibelirajat määritellään aina tapauskohtaisesti. Ympäristötarkastaja Jari Lagerroos Porin ympäristövirastosta kertoo, että desibelirajat voivat vaihdella tapahtuma- ja jopa lavakohtaisesti. RMJ -festivaaleilla desibeliraja oli 95db. Hetkellisesti äänenpaine sai nousta 100 db:iin, mutta piti vastaavasti laskea hetkellisesti annettua rajaa alemmaksikin. Normaalisti Suomessa rock-festivaaleilla rajat liikkuvat 97-98 db:n tietämissä.

- Arvioimme toiminnan harjoittajan esityksen desibelirajasta ja harkitsemme sitten tapahtuman kokonaismelumäärän perusteella virallisen desibelirajan, Lagerroos kertoo.

Jazzeilla desibelit kohdallaan?

Pori Jazzeilla desibelit vaihtelivat jopa saman konsertin sisällä. Lagerroosin mukaan desibelirajan noudattaminen on viimekädessä miksaajan vastuulla. Rajojen noudattamista valvotaan sekä satunnaisin kokein, että riippumattoman konsultoinnin avulla.

- Jazzien desibelirajoista saamme ulkoisen konsultin raportin noin kahden viikon kuluessa. Siitä selviää millainen melutaso tarkalleen oli, Lagerroos toteaa.

Mitään suuria valituksia ei jazzien melusta ole tullut. RMJ Partycamp -festivaalinkin desibelit pysyivät tänä vuonna siedettävinä. Suurin syy desibelien rajoittamiseen on valtioneuvoston asetus lähimpien häriintyvien kohteiden suojelemisesta melulta. Kotipihassa ei 70 desibelin raja saa ylittyä yhden kappaleen aikana. Toinen suositusraja on 55 desibelin raja koko konsertin aikana.

- Ensisijaisesti kyse on kotien suojaamisesta melulta, mutta kyllä se on konsertin kuuntelijoidenkin etu, että kuulovaurioilta vältytään. Konserttiin kannattaa kyllä ottaa korvatulpat, Lagerroos suosittelee.
Katsotaan la miten Qstockissa tuo piisaa, Lemmyn paiskonta kyllä hirvitti tulpat päässäkin silloin. Kuten taisin aiemminkin kirjailla.
Tosin tuo Simerockin 100 db raja & "hieman ylemmäs" oli kyllä kesäläistoimittajan moka, kuten joku korjaakin jutun alapuolella
Numeraalisesti kyllä, mutta melutasossa jokainen kymmenen desibelin (1 belin) nousu tarkoittaa äänen energian kymmenkertaistumista. Eli mistään pienestä äänenvoimakkuuden erosta ei ole kysymys.
Madonmieli

23 Heinä 2009, 21:48

Jussi kirjoitti:Katsotaan la miten Qstockissa tuo piisaa, Lemmyn paiskonta kyllä hirvitti tulpat päässäkin silloin. Kuten taisin aiemminkin kirjailla.


Ihmeellistä miten jotkut pösilöt jaksavat kauhistella Motörheadin aäänenvoimakkuutta 2006 Qstockissa. Itse olin keikalla ilman tulppia, enkä huomannut mitään tavallisuudesta poikkeavaa loistavan esiintyjän lisäksi. Hieno oli keikka ja kunnon rockin pitääkin kuulua. Tässä tapauksessa ei oltu lähelläkään liian kovaa, yleisestä paskamielipiteestä huolimatta.
Jussi
Viestit: 9384
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

23 Heinä 2009, 22:16

No ONNEA SINULLE, enhän miekään sitä itse keikkaa millään tapaa haukkunut. Hyvä oli, mutta silti se hirvitti vielä kun paviljongin tienoilla nappasin tulpat pois.
Tunsin jopa harvinaista huolta kanssaihmisistäni kun mietin millaista jälkeä vola tekikään niidenkin keski-ikää lähestyvien siiderilehmien korvissa, jotka siinä keskiyöllä riekkuivat tulpatta pahimmassa soosissa naama anniskelualueen verkkoaitaa vasten, siiheksi kun sitten palasivat toimistoilleen maanantaina :dead:

Olikohan siitä joskus puhettakin, mikä mahtoi olla äänenpaine? Kyllähän tuollainen arjalais-uroo kestää vittu varmasti vaik kakssataa desibeliä, emmie epäilekään. Mutta entäs me heikommat slaavilaiset ja muut ressukat sitten.
Madonmieli

24 Heinä 2009, 21:41

Jussi kirjoitti:No ONNEA SINULLE, enhän miekään sitä itse keikkaa millään tapaa haukkunut. Hyvä oli, mutta silti se hirvitti vielä kun paviljongin tienoilla nappasin tulpat pois.
Tunsin jopa harvinaista huolta kanssaihmisistäni kun mietin millaista jälkeä vola tekikään niidenkin keski-ikää lähestyvien siiderilehmien korvissa, jotka siinä keskiyöllä riekkuivat tulpatta pahimmassa soosissa naama anniskelualueen verkkoaitaa vasten, siiheksi kun sitten palasivat toimistoilleen maanantaina :dead:

Olikohan siitä joskus puhettakin, mikä mahtoi olla äänenpaine? Kyllähän tuollainen arjalais-uroo kestää vittu varmasti vaik kakssataa desibeliä, emmie epäilekään. Mutta entäs me heikommat slaavilaiset ja muut ressukat sitten.


No niin, heh heh Jussi taas arjalaiskommentteineen. Slaavilaiset ovat arjalaisia siinä, missä germaanit tai suomalaisetkin, eivätkä varmasti heikommiksi jää. Kahta sataa desibeliä ei kestä kukaan, eikä Motörhead ollut sitä lähelläkään. Pointti ei ollut sinulle vittuilu, vaan se, että Motörheadin äänenpaineesta valittaminen on eräs maailman turhimpia asioita.
Metalman

01 Maalis 2010, 20:18

Mötikkähän on maailman kovaäänisin orkesteri. Olisiko jotain 140desibeliä vielä kahden kilometrin päässä keikkapaikasta...
ozku18
Viestit: 145
Liittynyt: 03 Loka 2009, 16:31
Paikkakunta: Espoo

02 Maalis 2010, 08:22

Metalman kirjoitti:Olisiko jotain 140desibeliä vielä kahden kilometrin päässä keikkapaikasta...

Saa olla niin maan perkeleen jumalattomat äänentoistot että tällasta jytinää saa soittaa. Ihme kun ei sotatilaa pistetty maassa pystyyn tällasen ääniterrorismin takia :D
Wikipediasta poimittua:
"Aikarajat, jonka jälkeen kuulovaurion riski on toistuvassa melualtistuksessa todennäköinen:
Melutaso / Aika

* 85 dB / 8 h
* 88 dB / 4 h
* 91 dB / 2 h
* 94 dB / 1 h
* 97 dB / 30 min
* 100 dB / 15 min
* 103 dB / 7 min
* 106 dB / 3 min
* 109 dB / 2 min
* 112 dB / 1 min
* 115 dB / 30 sek
* 118 dB / 15 sek
* 130 dB / 1 sek"
Läimästään tohon 130 desibeliin vielä 10 mokomaa päälle niin meillä on maailman kuuroin kaupunki.

Eli tuskin ihan 140 desibeliä?
ouzei666
Viestit: 368
Liittynyt: 24 Elo 2002, 23:20
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

02 Maalis 2010, 13:58

No Metalman on kuuluisa aivottomista kommenteista ja yleisestä trollauksesta. En lähtisi kovin tosissaan hänen kommmentteja lukemaan...
ozku18
Viestit: 145
Liittynyt: 03 Loka 2009, 16:31
Paikkakunta: Espoo

02 Maalis 2010, 18:53

ouzei666 kirjoitti:No Metalman on kuuluisa aivottomista kommenteista ja yleisestä trollauksesta. En lähtisi kovin tosissaan hänen kommmentteja lukemaan...

Juustjust... Noh, en täälläpäin oo liikaa aikaa viettäny nii ei voi tietää :D
Vastaa Viestiin