Nuoret miesartistit

Punk-, neofolk-, proge- sun muut epämetallikeskustelut
Vastaa Viestiin
Keepon
Viestit: 27
Liittynyt: 31 Joulu 2002, 16:08

06 Huhti 2014, 22:33

En huomannut, että tästä aiheesta olisi Imperiumissa aiemmin keskusteltu, joten pistin topicin pystyyn.

Olen jo pitkään ihmetellyt erästä ilmiötä suomalaisessa musiikissa, tarkemmin sanottuna laulaja-lauluntekijä-genressä. Viime vuosien suosituimmat kolmekymppiset ja sitä nuoremmat artistit ovat näet järjestään olleet naisia: Jenni Vartiainen, Anna Puu, Chisu, Mirel Wagner... ja viimeisimpänä Sanni. Heistä kaikki ainakin säveltävät biisinsä itse, useimmat myös sanoittavat. Vastaavanlaisia nuorempia miespuolisia singer/songwritereita on heihin verrattuna vähän - lähinnä tulee mieleen Arttu Wiskari. Mistä tämä johtuu? Eikö nuoria miehiä enää kiinnosta biisien teko, vai ovatko he siirtyneet kokonaan eri genreen? Miksi ylipäätään uusista artisteista niin moni on nainen?

Nimim. "2010-luvun Hectoria odotellessa".

EDIT: tähän EI siis tule laskea Robinia, Isac Elliotteja ym. pikkutyttökamaa.


Billy Idol
Viestit: 132
Liittynyt: 02 Loka 2002, 09:45
Paikkakunta: Tamperestroika
Viesti:

10 Huhti 2014, 23:05

Samaa on tullut mietittyä ääneen ja ääneti monet kerrat. Tasapaino suomalaisten mies- ja naisesittäjien välillä on totisesti popmusiikissa tällä hetkellä vähän outo, kuten on maailmanlaajuisestikin, mutta ihan wiskarimaisen toivottomana tilanteen ei pidä kuitenkaan näkyä. Aivan keltanokkatason edustusta ei (onneksi? - harvan miesartistin sielullinen elämähän parikymppisenä tuottaa mitään älyllisesti kiinteää kerrottavaa) juuri ole, jos jättää laskuista jonkun Topi Sahan, Markus Perttulan, Nicolas Kivilinnan ja Niillas Holmbergin, joka onkin enemmän kynäpoikia. Siinä kolmenkympin molemmin puolin onkin ihan sisällöllisesti meritoituneita esittäjiä, joista ne tulevaisuuden hectorit nypitään, like it or not. Tähän kategoriaan voinee laskea ainakin Joose Keskitalon, Viljami Kukkosen, Janne Laurilan, Samae Koskisen, Jukka Ässän, Matti Johannes Koivun, John McGregorin, Antero Lindgrenin, Olavi Uusivirran ja vaikkapa tänään palkitun Risto Ylihärsilän, jonka uskaltaa mieltää (ainakin juuri nyt) aika pitkälti sooloartistiksi. Soolouraansa vasta käynnistelevistä ukkosista korva seuraa tutkana ainakin Heikki Hautalan, Johannes Raitjoen ja Mikko Joensuun edesottamuksia. Onhan tuossa jotain.
ICon E

17 Huhti 2014, 12:48

Billy Idol heitti jo aikamoisen listan miesartisteja. Herra Ylppö ja Anssi Kela ovat myös maininnan arvoisia.

Näkisin naisten ylivallan johtuvan siitä, että naiset myyvät nyt paremmin. Asia, jonka levy-yhtiöt ovat tajunneet ja siksi sainaavat niitä.

Toisaalta suomenkielinen rock/pop on nyt poissa valtavirrasta - J. Karjalaisen ja Anssi Kelan uutta nousua sekä Olavi Uusivirtaa ja Herra Ylppöä lukuunottamatta. Rap/Hiphop/R'n'B/mikälie on noussut valtavirtaan ja genren miesartisteilla menee kovempaa kuin koskaan ennen. Naisiahan siellä ei yhtä poikkeusta lukuunottamatta näy.
Cassiopei

26 Touko 2014, 10:52

Anssi Kelan musiikkia en ole kovin paljoa kuunnellut. Enkä kuulemastani ole erityisesti pitänyt.
Mutta kävipäs siten kuukausi pari taaksepäin, että lähden tyttöystäväni ehdotuksesta katsomaan herran keikkaa ja pakko myöntää, että kun oli pari kaljaa alla niin meno oli vallan mainio. Hyvä esiintyjä ja kitaristi. Anssin ja Marzin kitarabattlea oli vieläpä erittäin viihdyttävää seurata!

Taitavahan hän on biisejä tekemään. Kaikkea hyvää hänelle.
Leprosy
Viestit: 386
Liittynyt: 16 Joulu 2002, 11:33

08 Huhti 2015, 14:45

Oon aina ihmetellyt tota laulaja/lauluntekijä-termiä. Siis miksi se pitää erikseen mainita jos joku tekee omat biisinsä? Vai onko se siis joku genre?
Jussi
Viestit: 9413
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

08 Huhti 2015, 18:03

Leprosy kirjoitti:Oon aina ihmetellyt tota laulaja/lauluntekijä-termiä. Siis miksi se pitää erikseen mainita jos joku tekee omat biisinsä? Vai onko se siis joku genre?
Siinä pitää varmaan renkuttaa yksin akustistaan vielä niihin omiin biiseihin. Tai onko Tom Petty tällaanen? Sitten pitää varmaan keulia bändiään omalla nimellään, tyyliin ..& The Heartbreakers jos hää on.
Hellbilly
Viestit: 99
Liittynyt: 25 Elo 2002, 15:48
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

08 Huhti 2015, 22:04

Jussi kirjoitti:
Leprosy kirjoitti:Oon aina ihmetellyt tota laulaja/lauluntekijä-termiä. Siis miksi se pitää erikseen mainita jos joku tekee omat biisinsä? Vai onko se siis joku genre?
Siinä pitää varmaan renkuttaa yksin akustistaan vielä niihin omiin biiseihin. Tai onko Tom Petty tällaanen? Sitten pitää varmaan keulia bändiään omalla nimellään, tyyliin ..& The Heartbreakers jos hää on.
Esim. kantrin saralla oli ihan yleistä että artisti esitti biisejä ja joku toinen muusikko kirjoitti biisit. Levy-yhtiö sitten sanoit että muusikko A nauhoittaa levylleen muusikko B:n biisin. Sitten taas Kris Kristoffersonin kaltainen tyyppi, josta tuota termiä on tiuhaan käytetty, menestyi molempina: pitkä liuta hittejä sävellyksistään kuin myös nauhoittamistaan biiseistä - sekä itse säveltämistään ja nauhoittamistaan biiseistä. Itse olen aina funtsinut että termi tulee juuri tuolta entisaikojen folk- ja muusta juurimusaskenestä, jossa ei tosiaan ollut lainkaan itsestäänselvää että artisti väsäsi omat biisinsä.
Keepon
Viestit: 27
Liittynyt: 31 Joulu 2002, 16:08

11 Elo 2016, 17:38

Viime aikoina olen ikäväkseni pannut myös merkille, miten munakkaita miesvokalisteja tuntuu olevan päivä päivältä vähemmän. Mitä helvettiä on oikeasti tapahtunut, kun eteen kävelee Tryerin laulajan kaltaisia tapauksia, jotka kuulostavat pikkutytöltä - samaan aikaan kun naisvokalisteista löytyy enenevässä määrin nooralouhimoita sun muita asennemimmejä? Ilmiö ei rajoitu raskaampaan musiikkiin, vaan sama trendi tuntuu olevan ihan kaikissa genreissä.

Mistä tämä pallien puute johtuu? Onko syy feminismissä vai jossain muussa?

Nimim. "kaipaa Lorne Greeneä"
Jussi
Viestit: 9413
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

11 Elo 2016, 18:21

Mikä on Tryer :?:

Kuuntele Grave Diggeriä jos ahistaa, niin miekin!
Hellbilly
Viestit: 99
Liittynyt: 25 Elo 2002, 15:48
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

12 Elo 2016, 19:18

Tryer on hemmetin hyvää kasarihevistä ammentavaa hardcorea, jonka laulajalla on tosiaan hiukan totuttelemista vaativa ääni.
Vastaa Viestiin